Monika Hanigovská Lifestyle

Nakazíme sa koronou pri dotyku nákupného vozíka? Vedci poznajú odpoveď

Českí vedci uskutočnili prieskum priamo vo veľkom nákupnom stredisku. Možno aj vás výsledok štúdie prekvapí.

Ilustračný obrázok k článku Nakazíme sa koronou pri dotyku nákupného vozíka? Vedci poznajú odpoveď
Zdroj: TASR/František Iván

Do štúdia sa pustili českí vedci na čele s profesorom Omarom Šerým. Vedci si do hľadáčika zobrali isté obchodné stredisko a hľadali v ňom stopy po korone na neživých predmetoch. Výsledok? Nenašli žiaden výskyt koronavírusu na skúmaných predmetoch.

Plochou prešlo niekoľko tisícok ľudí

„Z povrchu sa nikto nemohol infikovať. Prešlo tam niekoľko tisícok ľudí za deň a tí tieto povrchy obchytali. Naschvál sa tam neupratovalo. To pokladám za veľmi relevantné výsledky,“ tvrdí český neurobiológ a expert na molekulárnu genetiku Omar Šerý pre CNN Prima NEWS.

Viac vysvetlil vedúci oddelenia chémie a fyziky aerosólov Ústavu chemických procesov AV ČR Vladimír Žmídal: „Koronavírus, ako vieme, má veľkosť nejakých sto nanometrov (nm) a pôvodne teda letí v nejakej kvapôčke nakazeného človeka. Kvapôčka dopadne niekam na povrch, voda sa vyparí za malú chvíľočku a zostane suchá častica, v ktorej bol ten vírus,“ a táto čiastočka potom dopadne na povrch.

Vďaka rúškam je riziko veľmi malé

Kedy je teda riziko vyššie? Ako informuje ďalej Žmídal, je to práve vtedy, keď na povrch dopadne väčšie množstvo kvapôčok. „Keby tam človek kýchal a prskal veľké nálože hlienu, tak je to, samozrejme riziko, ale keď dnes musíme v MHD a obchodoch nosiť rúška, tak toto riziko je znížené na percento,“ objasňuje.

Ako informuje reportáž, v prípade, že sa takáto častica predsa len dostane do našich slín, nevdychujeme ju, ale prehĺtame do tráviaceho ústrojenstva, kde sa následne rozloží. Obchody svoje priestory dezinfikujú, čo ešte znižuje možnosť nákazy.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Facebook.com/CNN Prima NEWS

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM