Eliška Šándorová Správy

Naše cesty sú osudné aj politikom: Pre niektorých bez zranení, pre iných posledná jazda

Prezidenti, ministri i poslanci. Dopravné nehody sa nevyhýbajú ani politikom. Pre niektorých sa skončili tragicky. Najviac šťastia v nešťastí mal exprezident Rudolf Schuster.

Ilustračný obrázok k článku Naše cesty sú osudné aj politikom: Pre niektorých bez zranení, pre iných posledná jazda
Zdroj: TASR

Posledná vážna nehoda sa stala v tomto roku. Minulý mesiac zomrel pri autonehode poslanec za Ľudovú stranu Naše Slovensko Ondrej Binder (†46). V histórii nehôd známych tvárí sú desiatky autonehôd.

Čítajte aj: Zomrel Kotlebov poslanec Ondrej Binder. Nahradí ho člen kontroverzných hliadok vo vlakoch

Za poslaneckými povinnosťami sa 1. septembra 1992 ponáhľal bývalý predseda Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSFR a predseda SDSS Alexander Dubček. Havaroval na diaľnici D1 na 88. kilometri pri Humpolci. Na následky nehody zomrel 7. novembra 1992 v pražskej nemocnici Na Homolke.

Šťastie v nešťastí pre Schustera

S tržnou ranou na hlave a otrasom mozgu skončil v roku 1997 vtedajší exprimátor Košíc Rudolf Schuster. Zranil sa pri dopravnej nehode za obcou Podkriváň v Detvianskom okrese, keď sedel v služobnom vozidle Tatra 613, ktoré viedol jeho osobný vodič.

Schuster mal „smolu“ aj v januári 2002 – už ako prezident pri návrate z Košíc do Bratislavy čelil za Nitrou kolízii. Nik nebol vážne zranený.

Čítajte aj: Auto Ivana Gašparoviča skončilo vo vinohrade, exprezident je v poriadku

Nehodu mal aj o rok neskôr, v auguste 2003. Pri dopravnej nehode pri Novej Bani utrpel povrchové poranenie na pravom predlaktí, ktoré mu ošetril jeho osobný lekár. Ku kolízii došlo pri obci Orovnica, keď vozidlo idúce za autom, v ktorom sedel prezident, nepribrzdilo a narazilo do zadnej časti Schusterovej limuzíny.

V minulosti mali nehody mali aj veľvyslankyňa SR v Poľsku Magda Vášáryová (2000), exminister kultúry Milan Kňažko (2000), bývalý minister Ján Čarnogurský (2000), vicepremiér Ivan Mikloš( 2002), minister práce Ján Richter (2013), podpredsedníčka parlamentu za stranu Smer-SD Jana Laššáková (2015). Vyviazli bez vážnejších zranení.

Tragické následky

Slovenské cesty sa stali osudnými aj pre známe tváre politiky. Niektorí vyšli bez zranení, zomreli však účastníci nehody. V roku 2000 – Pri dopravnej nehode medzi Žilinou a Martinom zahynul poslanec NR SR za Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) František Javorský.

O rok neskôr na ceste z Belehradu do Nového Sadu havarovala kolóna delegácie predsedu vlády Mikuláša Dzurindu. Desať ľudí utrpelo zranenia a dvaja zahynuli. Nehodu spôsobil protiidúci zahraničný motorista, ktorý pri neopatrnom predbiehaní v protismere narazil do slovenskej vládnej kolóny.

Koncom roka 2004 na ťažké zranenia po autonehode zomrel v Bratislave bývalý minister pre správu a privatizáciu národného majetku Ľubomír Dolgoš.

Pred desiatimi rokmi 13. júna pri zrážke s vlakom v obci Šelpice neďaleko Trnavy zahynul exminister kultúry SR František Tóth.

V polovici júna 2006 pri obci Drienovec pri Košiciach zahynul pri automobilovej nehode šéf Ústavu pamäti národa Ján Langoš. Nehodu mal aj v roku 1998, keď mu z Nitry do Bratislavy vbehlo do cesty zviera. Langoš bol hospitalizovaný so zlomenými rebrami.

Alkohol za volantom

Samostatnou kapitolou sú politici s promile v krvi, ktorí sa nebránili sadnúť za volant. V novembri 2005 poslanec za HZDS Ján Cuper havaroval v Modre pod vplyvom alkoholu. V mierne ľavotočivej zákrute nezvládol riadenie, nabúral do odstaveného Opla Astra, strhol riadenie do protismeru a doslova zoťal dopravnú značku. Cuper tvrdil, že sa iba snažil vyhnúť tretiemu vozidlu odbočujúcemu do zákazu vjazdu.

Čítajte aj: Slota šoféroval opitý. Je trest, ktorý dostal, dostatočne prísny?

Najznámejším jazdcom s alkoholom v krvi je bývalý národniar Ján Slota. Jeho posledné vyčíňanie v tomto roku pod vplyvom alkoholu ukončil súd rozhodnutím o treste odňatia slobody vo výmere šesť mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu vo výmere jeden rok. Za volant si nesadne najbližších šesť rokov.

Nehody politikov
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM