Našli ste v chladničke PLESEŇ na jedle? V žiadnom prípade ho NEJEDZTE, radí záhradkár
Ak patríte k tým, ktorí si pri náleze aj malej pliesenky na jogurte povedia: "A, trochu penicilínu" a dobrotu zjete, vedzte, že nerobíte dobre. Takáto potravina je nebezpečná!
Občas sa stáva, že si domov nakúpime priveľa jedla, ktoré potom pre krátku dobu trvanlivosti nestihneme zjesť. Na mnohých potravinách sa pomerne rýchlo vytvorí pleseň a sme nútení vyhodiť ich.
Hoci vám je niekedy ľúto takéto potraviny vyhodiť, verte, že robíte dobre. Aj malá pliesenka na jogurte vám môže po konzumácii pekne zavariť! Upozorňuje na to profesor Ivan Hričovský na sociálnej sieti, kde pravidelne radí najmä záhradkárom.
Plesnivé jedlo nejedzte!
Profesor Hričovský pripomína, že aflatoxíny spôsobujúce rakovinu pečene patria k najnebezpečnejším mykotoxínom. „Najčastejšie sa vyskytujú v sóji, arašidoch a podobných surovinách, väčšinou dovážaných z vlhkých tropických krajín,“ vysvetľuje.
Plesnivú potravinu treba podľa profesora považovať za nepoužiteľnú, a to aj napriek tomu, že sa pleseň z povrchu potraviny dá odstrániť. „Väčšina toxínov plesní sa totiž vylučuje z buniek do prostredia a môže sa nachádzať v celom obsahu napadnutej potraviny,“ upozorňuje.
Profesor pripomína, že potravinu napadnutú plesňou nezachráni ani prevarenie. „Plesne sú veľmi nebezpečné aj preto, lebo jedovaté látky sa varom neničia. Nahnitú zeleninu či ovocie radšej vyhoďme, rovnako aj kompóty, krémové či smotanové výrobky, syry a jogurty, hoci na nich objavíme iba nepatrný náznak plesne. Nebezpečné sú i plesne na čokoláde,“ radí profesor.
Prečítajte si aj
POZOR NA PLESNE! K najnebezpečnejším mykotoxínom patria aflatoxíny spôsobujúce rakovinu pečene. Najčastejšie sa...
Posted by Rady do záhrady - prof. Ivan Hričovský on Monday, April 4, 2022
Hľadáte zaujímavý tip na výlet? Vyberte sa do jedinečnej Banky lásky!