Zo Slovenska

Nestojte v rade! Termíny na očkovanie a testovanie nájdete na troch ďalších weboch

Prehľad voľných termínov na testovanie a očkovanie je možné získať aj na ďalších troch webových stránkach.

Ilustračný obrázok k článku Nestojte v rade! Termíny na očkovanie a testovanie nájdete na troch ďalších weboch
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

O voľných termínoch na antigénové testovanie či na očkovanie proti novému koronavírusu sa záujemcovia dozvedia okrem oficiálnej stránky korona.gov.sk aj z troch ďalších webových stránok.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) od štvrtka (4. 2.) poskytuje prístup k dátam o naplnenosti kapacít v jednotlivých testovacích a očkovacích miestach trom subjektom, informovala Veronika Beňadiková, hovorkyňa NCZI.

Voľné termíny

Prehľad voľných termínov na testovanie a očkovanie je možné získať aj na webových stránkach https://covid.neuromancer.sk/ a https://covid.freevision.sk/ a tiež na https://www.terminy.org/. „Objednať sa na očkovanie či testovanie sa však nedá na inej stránke ako na stránke korona.gov.sk, kam aj tieto stránky odkazujú,“ pripomenula Beňadiková.

Motiváciou pre vznik jednej zo stránok bola časová náročnosť objednávania cez oficiálny web. „Kým na štátnom webe treba najskôr vyplniť všetky údaje a až potom vám umožní nájsť voľné miesto a termín, my sme objednávanie otočili,“ hovorí autor myšlienky a konateľ z bratislavskej spoločnosti ambitas Martin Baláž. Skupina programátorov z bratislavskej spoločnosti preto naprogramovala aplikáciu www.terminy.org, ktorá výrazne zjednodušuje vyhľadávanie voľných termínov.

Bezplatná služba

Portál v pravidelných intervaloch načítava voľné očkovacie termíny a aktuálne očkovacie centrá. „Záujemca o očkovanie potom príde na web, vyberie si, kde to má najbližšie a keď si nájde termín, až potom ho presmerujeme na korona.gov.sk, priamo do formuláru, kde vyplní svoje údaje,“ opísal Baláž. Služba je bezplatná a dostupná kedykoľvek.

NCZI v priebehu uplynulých dní vydalo výzvu pre dobrovoľníkov, ktorí ponúkajú občanom zjednodušený prehľad voľných kapacít antigénových mobilných odberových miest či vakcinačných centier, aby túto svoju aktivitu koordinovali s NCZI.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM