Zo zahraničia

Nezaočkovaných čaká nepríjemnosť: Česko sprísňuje podmienky cestovania zo Slovenska

Do červenej kategórie budú patriť okrem Slovenska aj Bulharsko, Belgicko, Írsko, Chorvátsko, Cyprus, Nórsko, Lotyšsko, Luxembursko, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko, Grécko, Švajčiarsko.

Ilustračný obrázok k článku Nezaočkovaných čaká nepríjemnosť: Česko sprísňuje podmienky cestovania zo Slovenska
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Od pondelka 4. októbra bude návrat zo Slovenska a Luxemburska do Česka zložitejší. Obe krajiny sa na českom cestovateľskom semafore premiestnia z oranžovej kategórie do červenej s vysokým rizikom nákazy koronavírusom. Nezaočkovaní cestujúci budú musieť pri vstupe na české územie podstúpiť test a ísť do samoizolácie. Rozhodlo o tom české ministerstvo zdravotníctva. V piatok o tom informoval portál televízie Nova TN.cz.

Nové nariadenia

Naopak Malta alebo portugalské Azorské ostrovy sa presunú medzi krajiny s nízkym rizikom nákazy. Do oranžovej kategórie so stredným rizikom nákazy bolo zaradené Maďarsko a Lichtenštajnsko. Tmavočervená kategória veľmi vysokého rizika nákazy sa rozrastie o Estónsko.

Semafor nariaďuje, že ešte pred návratom do Česka z krajín s vysokým rizikom nákazy, teda z červenej kategórie, musia ľudia vyplniť príjazdový formulár a zároveň pred návratom absolvovať antigénový alebo PCR test, ak pri návrate použijú hromadnú dopravu. Pre tieto osoby platí aj povinnosť absolvovať po návrate do Česka PCR test, a to najskôr na piaty deň a najneskôr na 14. deň po vstupe na územie ČR. Dovtedy je nutné zostať v samoizolácii.

O tom, koho sa podmienky netýkajú, sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM