Aktualizované Zo zahraničia Cestovanie

Niektoré krajiny evidujú novú mutáciu koronavírusu. Slovensko už reaguje na cestujúcich z Británie

Ministerstvo zdravotníctva reaguje na šírenie novej mutácia koronavírusu v Spojenom kráľovstve. Prijalo prvé opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré krajiny evidujú novú mutáciu koronavírusu. Slovensko už reaguje na cestujúcich z Británie
Zdroj: TASR/AP

Na Slovensku bude od polnoci z nedele na pondelok (21. 12) platiť povinná karanténa pre všetkých občanov, ktorí prichádzajú na Slovensko z Veľkej Británie. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na sociálnej sieti.

K zavedeniu povinnej karantény Slovensko pristúpilo podľa slov rezortu vzhľadom na prítomnosť novej infekčnejšej mutácie koronavírusu vo Veľkej Británii a Juhoafrickej republike, ktorá nie je detekovateľná niektorými európskymi PCR testami.

Aktualizované 9:16 Česko a Poľsko prerušia lety z Británie, kde sa šíri nový kmeň koronavírusu. Dopravné spojenia z Británie počas víkendu pozastavili aj Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Írsko, Taliansko, Belgicko či Izrael.

Z karantény až po teste

Povinná karanténa sa zavedie od pondelka (21. 12.) 0.00 hod., teda z nedele na pondelok. Ukončiť ju bude možné až po absolvovaní RT-PCR testu s negatívnym výsledkom. Ten sa má urobiť najskôr na piaty deň od pricestovania na Slovensko.

„Všetky laboratóriá na Slovensku, ktoré realizujú RT-PCR testy na ochorenie COVID-19, vedia zachytiť aj novú mutáciu koronavírusu,“ uviedol na sociálnej sieti Krajčí.

Rezort doplnil, že každý občan prichádzajúci z Británie sa musí najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko registrovať na webe www.korona.gov.sk/ehranica. Na požiadanie polície sa bude musieť preukázať potvrdením o splnení tejto povinnosti. Slovensko koordinuje ďalšie kroky s krajinami V4. Povinnú karanténu pre ľudí prichádzajúcich z Británie zaviedlo aj susedné Česko.

Nová mutácia

Taliansko má pacienta infikovaného novým kmeňom koronavírusu, ktorý sa šíri v Spojenom kráľovstve, uviedlo v nedeľu talianske ministerstvo zdravotníctva.

Mutácie koronavírusu SARS-CoV-2 evidujú aj v Českej republike.

Pacient a jeho blízka osoba sa v posledných dňoch vrátili zo Spojeného kráľovstva v lietadle, ktoré pristálo na letisku Fiumicino v Ríme. Obaja sú momentálne v izolácii, uviedlo podľa agentúry Reuters ministerstvo.

Európske krajiny začali v nedeľu zatvárať svoje brány pred cestujúcimi zo Spojeného kráľovstva z obáv z rýchlo sa šíriaceho nového kmeňa koronavírusu.

Britský premiér Boris Johnson v rámci úsilia dostať pod kontrolu šírenie zrejme ešte nákazlivejšieho variantu koronavírusu v sobotu vyhlásil, že obyvatelia Londýna a juhovýchodnej časti Anglicka musia od nedele minimálne do 30. decembra „zostať doma“.

Johnsonova vláda už v pondelok oznámila, že nový rýchly nárast počtu nakazených môže súvisieť aj s novým variantom koronavírusu.

Podľa Johnsona je nový kmeň koronavírusu prenosnejší o približne 70 percent. Podľa odborníkov však nič nenasvedčuje tomu, že by nový variant vírusu spôsoboval väčšie zdravotné ťažkosti než predchádzajúce, alebo že by bol rezistentný na novovyvinuté vakcíny.

Budú vakcíny účinné?

Experti z Európskej únie sa domnievajú, že existujúce vakcíny proti koronavírusu sú účinné aj proti novému, rýchlo sa šíriacemu kmeňu, ktorý zistili v Británii. Podľa agentúry AFP to uviedol v nedeľu nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

„Podľa všetkého, čo doposiaľ vieme,“ nový kmeň „nemá žiadny vplyv na vakcíny“, ktoré zostávajú „rovnako účinné“, povedal Spahn s odvolaním sa na „rozhovory medzi odborníkmi z európskych úradov“.

Ilustračné foto, TASR

Minister zdravotníctva Marek Krajčí: "Všetky laboratóriá na Slovensku, ktoré realizujú RT-PCR testy na ochorenie...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Sunday, December 20, 2020

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM