Správy Rôzne

Nie ste medzi podvedenými? Dajte si POZOR na Centrálny register dlžníkov

Spotrebiteľské centrum a Národná banka upozorňujú na nekalé praktiky. Padli prvé trestné oznámenia.

Ilustračný obrázok k článku Nie ste medzi podvedenými? Dajte si POZOR na Centrálny register dlžníkov
Zdroj: TASR

Centrálny register dlžníkov (CERD) SR nie je oficiálnym registrom, z ktorého by mohli finančné inštitúcie čerpať údaje pri skúmaní bonity klientov. Upozorňuje na to Spotrebiteľské centrum, ale aj Národná banka Slovenska (NBS), ktorá v súvislosti s ním už podala oznámenie orgánom činným v trestnom konaní.

Hoci NBS na činnosť registra upozorňovala aj v minulosti, rovnako i Slovenská obchodná inšpekcia, register napriek tomu na trhu naďalej pôsobí.

Šialená faktúra

„V uplynulých dňoch sa na Spotrebiteľskú Poradňu obrátilo niekoľko spotrebiteľov, ktorí sa bezplatne registrovali na stránkach registerdlzni­kov.sk. Po registrácii im bola vystavená faktúra vo výške 500 eur za overenie identity, ktorú CERD v prípade neuhradenia plánuje evidovať ako dlh, respektíve ju vymáhať,“ upozornilo Spotrebiteľské Centrum.

K registrácii sa mali spotrebitelia dostať po tom, ako im bolo oznámené, že sa nachádzajú v uvedenom registri s odporúčaním registrácie na webovej stránke a riešenia situácie.

„Podľa ich tvrdení dlhy, pre ktoré majú byť v registri evidovaní, boli dávno splatené, zrušené súdmi alebo sú premlčané. Z dokumentov, ktoré občania poskytli Spotrebiteľskému Centru, vyplýva, že CERD SR eviduje dlhy zo spotrebiteľských úverov, ktoré boli postúpené inkasnej spoločnosti EOS KSI. Z akého právneho titulu sa citlivé údaje o spotrebiteľoch dostali do neoficiálneho registra, však zatiaľ nie je známe,“ doplnilo Spotrebiteľské Centrum.

Odporúčanie NBS

Aj NBS upozorňuje na činnosti tohto registra. „NBS odporúča spotrebiteľom neregistrovať sa v registri CERD. Naďalej platí, že CERD nie je evidovaný ako oficiálny register a stále platí aj upozornenie na webe NBS. Vo veci CERD sme podali aj oznámenie orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedol hovorca NBS Peter Majer.

Jednou zo služieb registra je údajná možnosť získania informácie o záväzkoch a platobnej disciplíne vo forme výpisu o bezdlžnosti, ku ktorému je možné získať prístup po registrácii a uhradení poplatku v zmysle cenníka. NBS už vlani upozornila, že CERD nemá a ani nemal prístup k údajom z oficiálnych registrov a ani od ich užívateľov. Výpis z registra dlžníkov, ktorý vydáva CERD a vyberá zaň poplatky, tak nie je podľa NBS pre finančné inštitúcie relevantný, keďže neobsahuje reálne informácie o finančných záväzkoch dotknutej osoby.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM