Aktualizované Zo zahraničia

Nočná tragédia v Mexiku: Pri páde mosta pre metro zahynulo 23 ľudí, medzi nimi aj deti

Záchranné zložky začali pasažierov z vagónov vyťahovať pomocou rebríka, vzhľadom na nestabilný stav vlaku však museli záchranné práce prerušiť.

Ilustračný obrázok k článku Nočná tragédia v Mexiku: Pri páde mosta pre metro zahynulo 23 ľudí, medzi nimi aj deti
8
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Najmenej 23 obetí na životoch a desiatky zranených si vyžiadal pád časti mosta pre metro v mexickom hlavnom meste, informujú agentúry AFP a DPA.

Na miesto nehody prišla starostka Mexika Claudia Sheinbaumová, ktorá počet obetí novinárom potvrdila. Ako dodala, zhruba 65 ľudí museli hospitalizovať, pričom zranenia niekoľkých sú ťažké.

Ako spresnila, najmenej sedem zranených museli v nemocnici operovať a medzi obeťami sú aj deti.

Sheinbaumová prisľúbila dôkladné preskúmanie štruktúry dotknutej linky metra a podrobné vyšetrovanie príčiny nešťastia.

Časť nadjazdu podľa prvotných informácií povolila práve vo chvíli, keď tadiaľ prechádzal vlak. Vagóny sa zrútili do niekoľkometrovej hĺbky a následne narazili do seba. Pod mostom v juhovýchodnej časti mexickej metropoly sa na ceste nachádzalo aj niekoľko áut.

Záchranné zložky začali pasažierov z vagónov vyťahovať pomocou rebríka, vzhľadom na nestabilný stav vlaku však museli záchranné práce prerušiť, uviedla Sheinbaumová.

Sťažnosti a obvinenia

K nehode došlo na linke metra číslo 12, pri ktorej sa už v čase výstavby objavili sťažnosti a obvinenia z korupcie. Onedlho po inaugurácii tejto linky v roku 2014 jej prevádzku na niekoľko mesiacov prerušili kvôli opravám.

Ide o najhoršiu nehodu metra v mexickom hlavnom meste od jeho sprevádzkovania v roku 1969. Mexické metro má 12 liniek a denne ním prejdú milióny cestujúcich. Linku číslo 12, na ktorej došlo k nešťastiu, uviedol do prevádzky len v roku 2012 vtedajší starosta Marcelo Ebrard, ktorý je v súčasnosti ministrom zahraničných vecí. Ebrard ponúkol spoluprácu pri vyšetrovaní s cieľom zistiť príčinu a vyvodiť zodpovednosť za túto „hroznú tragédiu“, uviedol na sociálnej sieti Twitter.

K nehode došlo v čase, keď Mexiko bojuje s pandémiou nového koronavírusu, ktorá si v krajine vyžiadala viac než 217.000 mŕtvych, čo je jeden z najvyšších počtov obetí pandémie na svete.

Správy zo zahraničia

V Mexiku sa zrútila časť mosta pre metro
8
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM