Zo zahraničia

Nová a neznáma MUTÁCIA koronavírusu je na svete: Objavili ju u našich susedov!

Brnianske laboratórium Elisabeth Pharmacon objavilo vďaka sekvenovaniu vzoriek pacientov s ochorením COVID-19 dosiaľ nepopísanú mutáciu koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Nová a neznáma MUTÁCIA koronavírusu je na svete: Objavili ju u našich susedov!
Zdroj: pixabay.com

Nemala by však ovplyvňovať väzbu protilátok ani bunkových receptorov, napísal na Twitteri riaditeľ laboratória Omar Šerý. V nedeľu o tom informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

Ohrozí nás?

Ide o mutáciu takzvaného spike proteínu. Je to charakteristický proteín vyskytujúci sa na povrchu koronavírusu SARS-CoV-2. Práve proti nemu sú namierené súčasné očkovacie látky. „Našťastie je mutácia v pozícii, ktorá by nemala ovplyvňovať väzbu protilátok ani bunkových receptorov,“ uviedol Šerý.

Laboratórium Elisabeth Pharmacon sa bežne venuje sekvenovaniu. Koncom februára odhalilo aj šírenie juhoafrickej mutácie koronavírusu v jednej z brnianskych materských škôl.

V Česku sa v poslednom čase šíri predovšetkým britská mutácia koronavírusu, ale zachytili tam už aj prípady juhoafrickej mutácie.

Bojujú proti covidu

Spoločnosť Elisabeth Pharmacon so sídlom v Brne pôsobí na českom aj zahraničnom trhu a počas pandémie sa zamerala na boj proti covidu. Vyvinula napríklad testovaciu sadu, ktorá odhalí, či je testovaný nakazený koronavírusom, a tiež to, či britskou alebo juhoafrickou mutáciou, dodal portál Novinky.cz.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac článkov o COVID-19

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM