Zo zahraničia

Nová ATRAKCIA u našich susedov: Spustiť sa môžete po NAJVYŠSEJ šmykľavke v Európe, VIDEO

Jazda v špirálovitej rúre so sklonom 29 stupňov trvá návštevníkom bažiacim po adrenalíne približne osem sekúnd.

Ilustračný obrázok k článku Nová ATRAKCIA u našich susedov: Spustiť sa môžete po NAJVYŠSEJ šmykľavke v Európe, VIDEO
Zdroj: instagram.com/donauturm

Vo Viedni sprístupnili v stredu najvyššiu šmykľavku v Európe. Jej polopriehľadná rúra meria 40 metrov a vedie pozdĺž steny vyhliadkovej veže Donauturm. TASR uvádza podľa agentúry DPA a rakúskych médií.

8-sekundová jazda

Jazda v špirálovitej rúre so sklonom 29 stupňov trvá návštevníkom bažiacim po adrenalíne približne osem sekúnd. Začína vo výške 165 metrov a končí na terase vo výške 150 metrov. Lístok na jednu jazdu stojí 5 eur. Ide o súčasť inštalácie nemeckého umelca Carstena Höllera. Náklady na polykarbonátovú šmykľavku boli 940-tisíc eur a na najvyššej budove v Rakúsku má zostať minimálne tri roky.

Höller inštaloval aj v minulosti obdobné šmykľavky na rôznych miestach, napríklad vo veži Vitra v nemeckom meste Weil am Rhein či v Turbine Hall v Tate Modern v Londýne.

Vyhľadávaná atrakcia

Turistami vyhľadávaná vyhliadková veža Donauturm oslávi v apríli 2024 60 rokov od otvorenia pri príležitosti medzinárodnej záhradnej výstavy (WIG). Meria 252 metrov, vo výške 150 metrov je pozorovacia plošina, nad ňou je otáčajúce sa kaviareň a reštaurácia.

Hoci sa podobá na televíznu vežu, nepoužíva sa ako televízny vysielač. Na veži sa nachádzajú antény mobilných operátorov a súkromných rádiostaníc.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM