Monika Hanigovská Magazín Lifestyle

Suchý február: Vydržíte aj vy mesiac bez kvapky alkoholu? Výzvu skúšajú aj známi Slováci

Februárovej výzve prepadli aj niektoré známe tváre a k tomuto kroku chcú inšpirovať aj ostatných. Skúsite to tiež?

Ilustračný obrázok k článku Suchý február: Vydržíte aj vy mesiac bez kvapky alkoholu? Výzvu skúšajú aj známi Slováci
Zdroj: Instagram.com/kvetkah , Instagram.com/zuzanavackova , pixabay.com

Slovenskom a Českom sa šíri výzva, počas ktorej nie je povolené konzumovať mesiac alkohol. Od utorka (1. 2.) totiž štartuje kampaň s názvom Suchý február a to znamená jediné: Niektorí Slováci ostanú dobrovoľne bez jedinej kvapky alkoholu!

Skúsite to tiež? Tešiť sa môžete hneď na niekoľko benefitov. Absencia prináša čistú hlavu, osobnú hrdosť, viac energie, zníženie hmotnosti aj „vďačnú peňaženku“.

Informuje o tom kampaň na webe www.suchyfebruar.sk.

Máme vysokú spotrebu

Z pitia alkoholu sa pritom stáva nebezpečný trend. „Slovensko patrí v celosvetovom meradle ku krajinám s vysokou spotrebou alkoholu na obyvateľa,“ stojí na webe Ministerstva zdravotníctva SR, konkrétne v príručke Komplexného manažmentu pacienta so závislosťou od alkoholu.

Kampaň taktiež dvíha varovný prst. „Popíjanie je náš národný šport, 400 000 ľudí na Slovensku je závislých od alkoholu a každý rok pribudne ďalších 6000.“

To však nie sú jediné hrozivé čísla a tamojšia kampaň prízvukuje, že na každú osobu staršiu ako 15 rokov pripadá u nás 11,5 litra čistého alkoholu za rok.

Pridali sa aj osobnosti

Do výzvy sa preto zapojili niektoré slovenské a české osobnosti. „Držím palce všetkým, ktorí sa rozhodli vyskúšať si „suchý“ február. Nech nám toto odhodlanie vydrží,“ ohlasuje výzvu s prázdnym pohárom v ruke moderátorka Kvetka Horváthová.

Fitnesák a model Martin Šmahel zase prezradil, aké môže mať negatívne účinky. „Už z osobnej skúsenosti viem, ako dokáže alkohol zmeniť blízkeho človeka.“ Projekt podporila napríklad i herečka Zuzana Vačková či spisovateľka a moderátorka Kristína Tormová.

Bojíte sa, že výzvu nedotiahnete do konca? Kampaň má pre odhodlaných „sušičov“ tipy, ako zvládnuť mesiac na suchu a čo robiť v prípade, ak predsa pohoríte.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Skúsite to počas februára bez alkoholu?

nie

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM