TOS Zo zahraničia

Nový trend na ruských cestách? Vodiči vymysleli spôsob, ako OKLAMAŤ testy na alkohol a drogy!

Nechutné! A to doslova... Niektorí šoféri v Rusku sú pripravení podvádzať, aby sa vyhli postihu za jazdu pod vplyvom.

Ilustračný obrázok k článku Nový trend na ruských cestách? Vodiči vymysleli spôsob, ako OKLAMAŤ testy na alkohol a drogy!
Zdroj: Unsplash.com , Pixabay.com

Rovnako ako na Slovensku, aj v Rusku môže vodič pri cestnej kontrole odmietnuť fúkať. Namiesto toho môže požadovať odvoz do zdravotníckeho zariadenia, v ktorom odovzdá biologický materiál. V Rusku je to v prvom rade moč.

Vynaliezaví Rusi

Ako informoval špecializovaný server Autonews.ru, práve v tejto chvíli prichádza na scénu vynaliezavosť niektorých Rusov, ktorí si kupujú balíčky močov, aby ich v prípade potreby vymenili za ten svoj. Predávajú sa aj online a dokonca s ohrievačmi, aby neboli pochybnosti o tom, že biomateriál bez stôp drog či alkoholu je skutočný.

Právnik pre Autonews.ru potvrdil, že polícia nemá právo nútiť vodiča, aby sa vymočil do pohára priamo pred mužmi zákona. V prípade podozrenia z falšovania biologického materiálu môže policajt nariadiť vodičovi opakovanie testu alebo odber krvi.

Hrozí im pokuta

Faktom podľa Autonews.ru je, že v zdravotníckych zariadeniach nie vždy vykonávajú proces odberu zodpovedne. Pri každom moči by mali zdravotníci skontrolovať štyri parametre, vrátane teploty či pH, ale tieto merania sa nevykonávajú vždy a všade.

Pokus o odovzdanie falošného biomateriálu je podľa tamojších zákonov na rovnakej úrovni ako odmietnutie testov na zistenie intoxikácie. Šoférom hrozí pokuta 30-tisíc rubľov (necelých 350 eur) a zákaz šoférovania na dva roky.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM