Magazín

Obezitológ varuje: Zvýšený cholesterol sa týka čoraz viac mladých ľudí!

Dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu v krvi môže viesť k vzniku vážnych zdravotných problémov ako srdcový infarkt alebo mozgová porážka. Aká je prevencia?

Ilustračný obrázok k článku Obezitológ varuje: Zvýšený cholesterol sa týka čoraz viac mladých ľudí!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

V dôsledku zanedbania zdravého životného štýlu sa zvýšený cholesterol začína čoraz viac týkať aj mladých ľudí. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi vedie k vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ktoré sú najčastejšou príčinou smrti na svete. Pripomenul to kardiológ, obezitológ a prezident Ligy proti obezite Ivan Majerčák.

Zvýšená hladina cholesterolu

Choroby srdca a ciev spôsobené ukladaním cholesterolu postihujú až tretinu celkového počtu obyvateľstva. S vekom tento podiel rapídne rastie. „Pri 20– až 24-ročných ľuďoch môžeme nájsť aterosklerotický plát u desiatich percent, pri 40– až 44-ročných ľuďoch je tento podiel až 31 percent a pri 60– až 64-ročných ľuďoch je to až alarmujúcich 76 percent,“ spresnil Majerčák.

Pripomenul, že dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu v krvi môže viesť k vzniku vážnych zdravotných problémov ako srdcový infarkt alebo mozgová porážka. American Heart Association preto odporúča, aby každý mladý človek vo veku 20 a viac rokov podstupoval v pravidelných päťročných intervaloch testy na cholesterol.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM