Monika Hanigovská Magazín

Ako sa v lete nenakaziť z jedla? Dodržujte 9 vecí a užívajte si ho naďalej!

Aj dobre vyzerajúci pokrm môže spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa v lete nenakaziť z jedla? Dodržujte 9 vecí a užívajte si ho naďalej!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Leto sa spája s grilovačkami a dobrotami, ktorým len málokto odolá. Na pohľad lákavé sústa môžu spôsobiť nepríjemné ochorenia. Ako je to vôbec možné a ako tomu predísť?

Nielen hnačky

,,Ochorenia prenášané potravinami postihujú najmä gastrointestinálny systém človeka. Najčastejšie spôsobujú hnačky, bolesti brucha, zvracanie, niekedy aj vysokú teplotu. Nepríjemnosti zväčša o pár dní pominú, ale v niektorých prípadoch môžu mať ochorenia komplikovaný priebeh,“ upozorňuje Ján Mikas, hlavný hygienik SR na webe Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR).

Podľa slov hlavného hygienika najčastejšie ochorenia vyvolávajú baktérie prežívajúce v potravinách, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované alebo sú nesprávne uskladňované. „Najčastejšími baktériami vyvolávajúcimi alimentárne ochorenia u ľudí sú salmonely, šigely, kampylobaktery, listérie, yersínie a E. coli.“

Nedajte im šancu

ÚVZ SR odporúča niekoľko pravidiel, ako sa oblúkom vyhnúť zažívacím problémom:

  • umývajte si ruky mydlom a vodou pred prípravou a počas prípravy pokrmov, pred jedením, po práci so surovými potravinami, po návšteve toalety, po kontakte so zvieratami
  • neumývajte surové mäso namáčaním vo vode
  • nespracúvajte na jednej pracovnej ploche a rovnakými kuchynskými nástrojmi surové a tepelne upravené suroviny
  • vyhnite sa konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa
  • potraviny vyžadujúce chladenie – mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky, čerstvé cukrárenské výrobky, šaláty, omáčky a iné rýchlo sa kaziace potraviny nakupujte do chladiacej tašky, dopravte domov čo najskôr a dajte hneď do chladničky
  • nevytvárajte si zbytočne veľké zásoby potravín a pokrmov, suroviny, pokiaľ je to možné, spracujte do pokrmov čo najrýchlejšie
  • pri rozbíjaní vajíčok dávajte pozor na to, aby ste ich obsah nekontaminovali škrupinou alebo rukami
  • udržiavajte neustále v čistote pracovné plochy, kuchynské náradie a pomôcky

Tip redakcie: Počas nákupov nezabúdajte kontrolovať dobu trvanlivosti a dátum spotreby. Všímajte si aj tvar, zafarbenie a pach.

Vedeli ste aj o tomto?

Až smrť

Počas leta sa darí salmonelóze a kampylobakterióze. Prvé spomenuté ochorenie tráviaceho systému vyvoláva baktéria z rodu Salmonella, ktorou sa môžete nakaziť po konzumácii kontaminovaných potravín.

Inkubačný čas od konzumácie takejto kontaminovanej stravy je 12 až 36 hodín. Ochorenie sprevádza vysoká teplota okolo 39 °C, hnačkovitá stolica aj s prímesou krvi, kŕčovité bolesti a celková nevoľnosť.

„Chorí často potrebujú infúznu liečbu na infekčnom oddelení, pretože organizmus sa pri salmonelóze rýchlo dehydratuje,“ informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnava (RÚVZ TT) na svojom webe.

„Pre starých, oslabených ľudí a malé deti môže byť ochorenie až smrteľné,“ dvíha varovný prst.

Tip redakcie: V chladničke zbytočne nenechávajte tepelne spracované potraviny. Ak tak urobíte, skladujte ich pod 10 °C.

Darí sa jej

Kampylobakterióza nie je na Slovensku neznámym pojmom a tejto chorobe sa u nás darí. Ochorenie spôsobuje baktérie rodu Campylobacter.

Jej príznaky sa môžu prejaviť neskôr. Prejaví sa 1 – 7 dní po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Aké sú príznaky? Pripravte sa na bolesť brucha, hlavy, svalov. Pacientov neobchádza ani horúčka a hnačka.

„Rizikovým potravinami sú surové hydinové mäso, surové mlieko a tepelne neopracované mliečne výrobky, nedostatočne tepelne opracované alebo opätovne kontaminované výrobky z mäsa a neupravenej pitnej vody,“ informuje ÚVZ SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM