Aktualizované Anton Hrachovský Správy

Obmedzenia vlakov a autobusov: Premávať budú podľa upraveného ROZPISU

Na opatrenia ústredného krízového štábu v súvislosti s novým koronavírusom zareagovali aj Železnice Slovenskej republiky a RegioJetu. Vlaky a autobusy sa budú riadiť upraveným grafikonom.

Ilustračný obrázok k článku Obmedzenia vlakov a autobusov: Premávať budú podľa upraveného ROZPISU
23
Galéria
Zdroj: TASR

Ak sa chystáte cestovať vlakom alebo autobusom, dajte pozor na nové časy odchodov a príchodov na niektorých trasách.

ŽSR mení grafikon

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) pristúpili v sobotu k mimoriadnej zmene grafikonu na území Slovenska. Pokračujú tak v zavádzaní opatrení s cieľom zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia COVID-19 prostredníctvom železničnej dopravy. Informoval o tom hovorca ŽSR Michal Lukáč.

„Od dnešného dňa, teda od 14. marca 2020, sme pristúpili po dohode so všetkými dopravcami v osobnej preprave k mimoriadnej zmene grafikonu na území SR,“ uviedol Lukáč.

ŽSR k opatreniam pristúpili aj na základe opatrenia, ktoré vydalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

„Pre potreby verejnosti a zamestnancov železničného sektora sa vydáva nový cestovný poriadok vlakov osobnej dopravy len v elektronickej forme, vo formáte PDF, ktorý je dostupný na webe ŽSR,“ priblížil Lukáč. Dodal, že vyvesené cestovné poriadky pre verejnosť na železničných staniciach a zastávkach sa nateraz z operatívnych dôvodov nebudú opravovať.

Koniec reštauračným vozňom

Železničná spoločnosť Slovensko od nedele 15. marca vyraďuje z vlakov reštauračné vozne. Chce tak ochrániť cestujúcich i zamestnancov a spomaliť šírenie nového koronavírusu. Opatrenie platí až do odvolania. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

„Jedna z podstatných vecí je, aby ak už niekto nový vírus má, nakazil čo najmenej ďalších ľudí, ktorí ho môžu nevedomky šíriť ďalej. Preto nebudeme podporovať presúvanie sa cestujúcich vo vlaku medzi vozňami," uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ZSSK Filip Hlubocký. Cestujúcim sa za obmedzenie ospravedlnil a vyzval ich, aby sa pred cestou dostatočne zásobili občerstvením.

Voda k cestovnému v prvej triede rýchlikov bude stále k dispozícii, ako aj voda pre prvú a druhú triedu vlakov InterCity. V IC vlakoch nebude poskytovaný uvítací nápoj, ako priblížil Kováč.

Pokles cestujúcich

„V súčasnosti ZSSK vzhľadom na mimoriadny stav, ktorý na Slovensku platí, zaznamenáva pokles cestujúcich o viac ako 30 percent,“ skonštatoval.

V súvislosti so šírením nového koronavírusu zaviedli železnice zvýšenú dezinfekciu všetkých železničných vozidiel. Vlakový personál a zamestnanci osobných pokladníc dostali tiež balíček s ochrannými pomôckami. „Vlakvedúci navyše dostali aj pokyny, ako sa správať vo vlaku v prípade, že sa v ňom zdržiava osoba s podozrením na koronavírus,“ doplnil Kováč.

Spojenia upravuje aj RegioJet

Vlakové a autobusové spojenia obmedzil aj dopravca RegioJet. Urobil tak v reakcii na opatrenia ústredného krízového štábu v súvislosti s novým koronavírusom.

Aktuálne sú prerušené všetky medzinárodné vlakové spojenia RegioJet na trasách zo Slovenska do Českej republiky. Týka sa to trás Košice – Praha a späť, Žilina – Bratislava – Praha a späť.

„Tieto vlaky nepôjdu ani na vnútroštátnych úsekoch v rámci Slovenska, napríklad na trasách Čadca – Žilina – Košice a späť, alebo Bratislava – Trnava – Trenčín – Žilina a späť,“ uviedol Ondrůj.

Regionálne vlakové spoje na trase Bratislava – Dunajská Streda a Bratislava – Komárno premávajú podľa víkendového grafikonu.

Medzinárodné autobusové linky zo Slovenska do Česka, Maďarska a Rakúska sú podľa Ondrůja zastavené.

Vnútroštátne autobusové linky na trase Bratislava – Nitra – Banská Bystrica budú upravené.

Zmeny v prevádzke RegioJetu

V pondelky až piatky na trase Bratislava – Banská Bystrica alebo Bratislava – Nitra nepôjdu autobusy s odjazdom o 11.30, 14.30 a 19.30 h.

Z Banskej Bystrice do Bratislavy počas pondelkov až piatkov nebudú jazdiť spoje s odchodom o 7.30 a 15.30 h. V pondelky až štvrtky nepôjde autobus s odchodom o 6.00 h z Nitry do Bratislavy. V piatky nebudú premávať spoje o 6.00 a 16.15 h z Nitry do Bratislavy.

V soboty nebudú jazdiť autobusy na trase Bratislava – Banská Bystrica, respektíve Nitra v časoch o 9.30, 11.30, 17.30, 19.30 h. Na trase Banská Bystrica – Bratislava nepôjdu spoje počas sobôt o 7.30, 13.30 a 15.30 h.

Počas nedelí na trase Bratislava – Banská Bystrica, respektíve Nitra nebudú jazdiť spoje s odjazdom o 11.30, 17.30, 18.30 a 19.30 h. Spoje na trase Banská Bystrica – Bratislava nepôjdu v nedele s odjazdom o 7.30, 13.30 a 15.30 h.

„V prípade zrušenia diaľkových spojov majú cestujúci nárok na zrušenie rezervácie alebo jej zmenu bez akéhokoľvek storno poplatku,“ podotkol Ondrůj. Dodáva, že zrušené spoje budú obnovené ihneď, ako to bude možné.

Foto: ilustračné

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM