han Magazín

Očkovacia LOTÉRIA je znovu na pretrase: Ako mohli tí istí ľudia vyhrať aj TRIKRÁT?

Od skončenia štátnej očkovacej lotérii ubehlo už niekoľko dní, ale stále je okolo nej rozruch. Najnovšie sa zistilo, že niektorí súťažiaci sa z výhry mohli tešiť viackrát.

Ilustračný obrázok k článku Očkovacia LOTÉRIA je znovu na pretrase: Ako mohli tí istí ľudia vyhrať aj TRIKRÁT?
21
Galéria

Prémia vo forme lotérie trvala na Slovensku niekoľko týždňov a ministerstvo financií do nej „napumpovalo“ približne 21 milión eur. Z výhier sa dovedna radovalo okolo stotisíc vyžrebovaných, ale ani zďaleka sa neušlo každému. Naopak, poniektorým sa pošťastilo vyhrať dvakrát alebo aj trikrát.

Pýtate sa, ako je to možné? Odpoveď je taká, že z výhier od 100 do až 101-tisíc, či 501-tisíc, mohol súťažiť každý Slovák, ktorý splnil podmienky lotérie. Tie boli v prvom rade také, aby bol zaočkovaný.

Neustále problémy

Od začiatku sa tvorcovia lotérie, ktorú navrhol a podporoval bývalý premiér a súčasný minister financií Igor Matovič, stretávali s problémami. Tie súviseli s úpravami pravidiel, ktoré sa ladili až po spustení priameho prenosu. Ten vysielala RTVS naživo vždy v nedeľu večer. Neskôr sa vysielací čas presunul na sobotu, no počas pracovného týždňa sa žrebovali aj menšie výhry. Išlo o 1000 a 10-tisíc eur.

Napokon tu boli aj výhry v hodnote 100 eur, ktorých výhercovia boli upovedomení správou, ale zoznam nájdete aj TU.

Práve v tejto kategórii mohol jeden človek, na jeden lístok vyhrať niekoľkokrát. Dôvod? Žrebovacie lístky sa totiž z osudia nevyberali. „Pri prezeraní zoznamu výhercov som si náhodou všimol, že niektorí výhercovia sú v zozname uvedení dvakrát a zaujímalo ma teda, aký je celkový počet takýchto ľudí,“ povedal pre TVNOVINY.sk programátor Peter Gergeľ.

Viacnásobní výhercovia

„Po nahliadnutí do zdrojového kódu webovej stránky bolo vidieť, že zoznam je verejne dostupný na tejto adrese. Tak som teda dáta stiahol a úplne jednoducho spočítal, koľko je takých kódov, ktoré tam sú uvedené presne dvakrát – spolu to bolo 1 906 ľudí. Zároveň bolo evidentné, že na niektorých sa šťastie usmialo nielenže dvakrát, ale dokonca trikrát,“ dodal spomínaný programátor.

Napokon sa zistilo, že 21 ľuďom sa podarilo vyhrať až trikrát. Ani jeden lístok v osudí však nevyhral štyrikrát.

Vyjadrenie ministerstva

„Vyhrať s rovnakým kódom bolo možné viackrát. Takéto prípady vôbec neboli ojedinelé. Ministerstvo financií eviduje množstvo takýto výhercov, ktorí boli pri 100-eurových výhrach vyžrebovaní viackrát a dokonca na ten istý kód. Ide o to, že každý týždeň sa pri 100-eurových výhrach žrebovalo približne 10-tisíc výhercov, čo znamená, že šanca počas trvania súťaže na opätovné vyžrebovanie bola „pomerne vysoká“,“ uviedlo Ministerstvo financií SR.

„Dôležité je spomenúť aj to, že išlo o elektronické žrebovanie bez zásahu človeka a kód aj po vyžrebovaní zostával v hre aj naďalej. Ak sa aj stalo, že osoba bola na rovnaký kód vyžrebovaná viackrát, nikdy sa to nemohlo stať pri jednom žrebovaní. Inak povedané, kód musel byť vyžrebovaný v dva rôzne termíny žrebovania,“ doplnil rezort financií a informuje o tom aj web fontech.starti­up.sk.

Po a ani počas šou, ktorú uvádzala moderátorská dvojica Vera Wisterová – Marcel Forgáč, sa nepodarilo výrazne zvýšiť očkovanie na Slovensku.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Šou Byť zdravý je výhra
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM