ELA Politika

Ohrozený na živote? Matovič bude mať ochranku aj ďalší mesiac, hoc o to nepožiadal

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) bude mať ochranku aj ďalší mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Ohrozený na živote? Matovič bude mať ochranku aj ďalší mesiac, hoc o to nepožiadal
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Matovič síce nepožiadal o predĺženie zaisťovania osobnej bezpečnosti o ďalších 90 dní súčasného predsedu vlády SR Eduarda Hegera, ale dočasnú ochranu mu na jeden mesiac pridelil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Ohrozenie života

Dôvodom sú pretrvávajúce bezpečnostné riziká a možné ohrozenia života i zdravia. TASR to potvrdili z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra SR.

„Po uplynutí tejto doby sa bezpečnostná situácia a zaisťovanie dočasnej ochrany prehodnotí,“ spresnili s tým, že Mikulec rozhodol o pridelení ochranky na základe návrhu Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR.

Je to práve súčasný minister Mikulec, ktorému Igor Matovič v marci tohto roka ďakoval za zrušenie ochranky poslanca Roberta Fica. Predseda Smeru ju mal napriek tomu, že už na ňu zo zákona nemal nárok.

Bezbrehý papalášizmus Fica

O tom, že bude mať ďalej ochranku za štátne peniaze, opakovane rozhodovala dnes už bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (Smer), ktorá je v súčasnosti po boku Petra Pellegriniho v mimoparlamentnom Hlase-SD. Argument bol vtedy rovnaký, že Fico je ohrozený na živote.

„Zbytočné mrhanie státisícov a bezbrehý papalášizmus skončil. Ďakujem, Roman Mikulec,“ napísal vtedy premiér Matovič. Fico zase tvrdil, že bolo nevyhnutné ukončiť spoluprácu a neželá si byť pod Matovičovou kontrolou.

„Oceňujem rozhodnutie ministra vnútra Mikulca zrušiť štátnu ochranku poslancovi Ficovi. Mal ju nepretržite od roku 2006, keď sa stal prvýkrát predsedom vlády. Posledné dva roky mal predseda Smeru ochranku aj napriek tomu, že už na ňu zo zákona nemal nárok," vyjadrila sa pred pár mesiacmi aj podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí).

Aj predchodcovia

Ak by ju chcel mať aj naďalej, Remišová mu odporúčala zaplatiť si súkromnú bezpečnostnú službu. „Odhadom stojí porovnateľná ochrana osôb asi 200-tisíc eur ročne. Zo štátneho rozpočtu teraz potrebujeme zaplatiť oveľa dôležitejšie výdavky, ako sú maniere pána expremiéra," dodala Remišová.

Matovič využil ako bývalý premiér nárok na ochranku 90 dní od skončenia pôsobenia na čele vládneho kabinetu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala jeho demisiu, a tým aj demisiu celej jeho vlády 30. marca. Nového premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) vymenovala 1. apríla.

Aj Matovičov predchodca, vtedy premiér Peter Pellegrini , schválil v roku 2018 predĺženie ochranky o ďalších 90 dní svojim straníckym kolegom Ficovi a exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

FICO Z HRUŠKY DOLE Robert Fico dnešnou polnocou stratil nárok na bezdôvodne pridelovanú ochranku. Zbytočné mrhanie...

Posted by Igor Matovic on Monday, March 30, 2020

Čo je aktuálne v domácej politike?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM