Zo Slovenska

OKLAMANÍ ruskí vojaci? Doma im povedali, že Ukrajinci ich budú vítať

V stredu pokračovali pokusy ruských vojsk o prevzatie stratenej operačnej a taktickej iniciatívy v agresii proti Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku OKLAMANÍ ruskí vojaci? Doma im povedali, že Ukrajinci ich budú vítať
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Pokusy o aktivizovanie postupu vojsk na kyjevskom, charkovskom, sumskom, mykolajivskom a zaporižskom smere boli ukrajinskými vojakmi odrazené a protivník utrpel rozsiahle straty na vojenskej technike a živej sile. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

Narazili na odpor

Ruské sily stále nedokázali zaistiť oblastné centrum Cherson a ani úplne obkľúčiť prístav Mariupoľ. Ozbrojené sily Ukrajiny na línii dotyku separatistických oblastí a oblastí pod správou Ukrajiny pomaly realizujú zaistený odchod do výhodnejších obranných postavení, respektíve využívajú ústupový manéver na skrátenie logistických línií a sústredenie síl na vykonanie rozhodných protiútokov. Takýmto spôsobom bolo nedávno opätovne dobyté mesto Volnovacha.

Neúspechy ruských vojsk pri vedení operácie sú nahradzované o to intenzívnejším bombardovaním vojenských cieľov, kritickej infraštruktúry, ale aj sídel verejnej správy a civilnej infraštruktúry veľkých miest.

„Uvedený stav spôsobuje smrť a zranenia civilného obyvateľstva, ale aj negatívne pôsobí na psychické zdravie zraniteľných skupín obyvateľstva, predovšetkým detí,“ skonštatoval Zemanovič s tým, že takéto dôsledky pretrvajú dlhodobo aj po ukončení konfliktu. Poukázal aj na aktuálny rozsiahly únik ukrajinského obyvateľstva z krajiny.

V mnohých mestách a obciach Ukrajiny vidieť podľa OS SR silný pasívny odpor domáceho obyvateľstva, ktorý spôsobuje ruským vojakom vážne problémy pri postupe do vnútrozemia.

Prekvapení ruskí vojaci

Mnohí ruskí vojaci sú prekvapení a vystrašení, pretože od svojho velenia dostali informácie, že Ukrajinci ich budú vítať, a že pôjde o mierovú a nie bojovú operáciu.

„Ukrajinské jednotky ukoristili veľké množstvo ruskej vojenskej techniky, mnohokrát opustenej bez boja alebo viditeľnejšieho poškodenia. Časť z nej po minimálnej oprave a vyčistení uvádzajú do služby v rámci svojich vojsk. Uvedené svedčí o tom, že časť ruských vojsk podieľajúcich sa na agresii v dôsledku utrpených strát a ukrajinského celonárodného odporu trpí nízkou bojovou morálkou,“ skonštatovali OS SR.

Podľa OS SR sa nedá vylúčiť, že Bielorusko vyšle svoj vojenský kontingent do vojny proti Ukrajine, čím by sa ďalej rozšíril tento vojenský konflikt.

Príďte si pre vojakov

Ukrajina v stredu vyzvala znepokojené matky ruských vojakov zajatých na bojisku, aby si prišli vyzdvihnúť svojich synov. Podľa agentúry AFP je tento krok zjavnou snahou skomplikovať situáciu Moskve.

„Bolo prijaté rozhodnutie odovzdať zajatých ruských vojakov ich matkám, ak si ich prídu vyzdvihnúť na Ukrajinu, do Kyjeva,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Týždeň po ruskej invázii na Ukrajinu Kyjev tvrdí, že doteraz zajal desiatky ruských vojakov, pričom na internete kolujú videá zmätených a odzbrojených mladých mužov v uniformách.

Kyjev sa snažil oslabiť podporu ruskej verejnosti v súvislosti s inváziou zriadením telefonickej linky pre ruských rodičov, aby zistili, či sú ich synovia mŕtvi alebo zajatí, pripomína AFP.

Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo telefónne čísla a e-mailovú adresu na poskytovanie informácií o zajatých Rusoch. Matky následne pozvú do Kyjeva, aby si vyzdvihli svojich nezvestných synov.

Čo sa deje na Ukrajine?

Ukrajina sa prebudila do nového rána
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM