Správy Zo Slovenska

Omikron potvrdili ďalším TROM osobám: Jedna z nich nebola v zahraničí

Laboratóriá potvrdili na Slovensku ďalšie tri prípady variantu omikron. Jedna z osôb bola bez cestovateľskej anamnézy.

Ilustračný obrázok k článku Omikron potvrdili ďalším TROM osobám: Jedna z nich nebola v zahraničí
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady omikron variantu nového koronavírusu. Dve osoby boli zaočkované dvomi dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, jedna nezaočkovaná. Celkovo je ich sedem. Informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Aké mali príznaky?

„Prvá osoba sa nakazila v spoločnej domácnosti s osobami, u ktorých už bol omikron laboratórne potvrdený po návrate zo zahraničia. Osoba od začiatku dodržiavala režim karantény a po pozitívnom testovaní domácu izoláciu. Klinický priebeh ochorenia bol ľahký,“ uvádza ÚVZ SR.

U druhej osoby, ktorá bola podľa úradu bez cestovateľskej anamnézy, sa ochorenie prejavilo klinickými príznakmi – zimnica, bolesť hrdla. Kontakty boli zabezpečené a testované, pozitívne vzorky budú sekvenované.

„Tretia (nezaočkovaná) osoba má potvrdenú cestovateľskú anamnézu, na územie Slovenska sa vrátila z Afriky. Karanténa po príchode na Slovensko bola dodržaná. Ochorenie sa prejavilo príznakmi ako bolesť svalov a bolesť hrdla,“ vymenúva Úrad verejného zdravotníctva SR.

Prečítajte si tiež

Bude prípadov viac?

Na Slovensku tak máme aktuálne laboratórne potvrdených celkovo sedem prípadov variantu omikron. Úrad verejného zdravotníctva sa domnieva, že vzhľadom na vlastnosti variantu a zaznamenaný výskyt u osoby bez cestovateľskej anamnézy možno očakávať, že reálny výskyt omikronu v tunajšej populácii je vyšší, než naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek.

ÚVZ preto dôrazne odporúča dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 a dôsledne dodržiavať protiepidemické opatrenia. „Očkovaním sa významne zníži riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19,“ dodal Mikas.

Podľa ECDC bol variant omikron k 19. decembru potvrdený v 28 európskych krajinách vrátane Slovenska.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie udalosti

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM