MI Zo zahraničia

OSN varuje: Bude to KATASTROFA pre celú generáciu! Hrozí aj Slovensku?

Vedeli ste, že koronavírus pozatváral školy až v 160 krajinách sveta? Viac ako miliarda školákov musela zostať doma. Z toho môžu byť nedozierne následky, varuje generálny tajomník OSN.

Ilustračný obrázok k článku OSN varuje: Bude to KATASTROFA pre celú generáciu! Hrozí aj Slovensku?
Zdroj: TASR/AP

Deti patria do školy, to je skrátka fakt, na ktorý upozorňuje aj generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Keď sa nemôžu vzdelávať, ich budúcnosť je ohrozená a hrozí im prepad do chudoby. Koronakríza, ktorá pozatvárala školy na celom svete, tak môže uvrhnúť celú jednu generáciu do katastrofy. Ako to je na Slovensku?

Generačná katastrofa

Štatistika OSN je závratná: “V polovici júla sa zatvorili školy v 160 krajinách, čo malo dosah na viac ako miliardu školákov. Minimálne 40 miliónov detí nemohlo chodiť do materskej školy,” uvádza stránka OSN.

“Čelíme generačnej katastrofe, ktorá môže premárniť obrovský ľudský potenciál, ohroziť vývoj na ďalšie desiatky rokov dopredu a prehĺbiť sociálnu nerovnosť,” vyhlásil generálny tajomník OSN.

Zdôraznil, že akonáhle krajiny dostanú šírenie koronavírusu pod kontrolu, návrat žiakov a študentov k normálnej školskej prevádzke musí byť absolútnou top prioritou. Je to dôležité aj pre ich matky.

“Obrovský nápor domácej starostlivosti padol aj na rodičov, najmä na matky,” pripomína A. Guterres. Nepochybne by s ním súhlasila aj väčšina slovenských žien.

Doplatia na to chudobní

Deti a mládež, ktorá nechodí do školy, skrátka nemá budúcnosť. Najhoršie je, že na to opäť doplatia najmä chudobní:

“Najväčšie riziko zaostávania hrozí žiakom s rôznymi znevýhodneniami, zo sociálne slabého prostredia, či príslušníkom menšín a deťom utečencov,” vypočítava hlava OSN.

Chudobné deti nemajú doma počítač a často ani priestorové podmienky na to, aby sa mohli zapojiť do on-line vzdelávania, ktoré počas koronakrízy nahradilo riadne vyučovanie aj na Slovensku. Výsledkom môže byť výrazné zaostávanie týchto detí, ktoré prakticky vynechali niekoľko mesiacov učiva.

Slovenské ministerstvo školstva sľubuje, že plošné zatváranie škôl ako v marci sa už nestane. Ak príde druhá vlna pandémie, zatvárať by sa mali len školy v najviac postihnutých oblastiach.

Školy by mali čoskoro dostať presný manuál, ako postupovať v prípade nárastu infekcií Covid-19 a v akom bode nákazy sa budú žiaci opäť učiť cez internet. Znevýhodneným deťom, ktoré doma nemajú počítač, by mali v takej chvíli prísť na pomoc terénni pracovníci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM