han Zo Slovenska

Otvárajú sa kostoly, OMŠE budú v obmedzenom režime: Aká je reakcia BISKUPOV?

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) rozhodnutie vlády, ktoré aspoň čiastočne sprístupňuje bohoslužby, rešpektuje. Kňazov a veriacich prosí o jeho zachovanie a trpezlivosť, predovšetkým pre kritické okolnosti v zdravotníctve.

Ilustračný obrázok k článku Otvárajú sa kostoly, OMŠE budú v obmedzenom režime: Aká je reakcia BISKUPOV?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V platnosti, vzhľadom na pandemickú situáciu, zostáva dišpenz od povinnej účasti na bohoslužbách v nedeľu a na prikázané sviatky.

„Biskupi, vzhľadom na predchádzajúce plošné zákazy verejných bohoslužieb, trvajú na efektívnom spôsobe rešpektovania náboženskej slobody ako esenciálnej súčasti života spoločnosti, a to aj v pandemickej situácii. Majú nádej, že toto vedomie bude vždy stabilnou súčasťou uvažovania pri podnikaní ďalších krokov smerom k cirkvi zo strany verejných predstaviteľov štátu,“ uvádza sa na webe KBS.

Aký bude režim?

Od piatka 10. decembra budú na Slovensku znovu povolené verejné bohoslužby. Zúčastniť sa na nich môže 30 osôb v režime OP. Pre nezaočkovaných je k dispozícii režim individuálnej pastorácie, teda vyslúženie sviatostí po osobnom dohovore s kňazom.

„Do chrámov, ktorých plocha presahuje 750 štvorcových metrov, môže prísť na bohoslužbu aj väčší počet osôb než 30, avšak pri zachovaní pravidla jedna osoba na 25 štvorcových metrov. Pre chrámy s plochou menšou ako 750 štvorcových metrov platí počtový limit 30 osôb v režime OP na bohoslužbu,“ priblížili na webe KBS. Pre účastníkov bohoslužieb je povinný platný COVID pass.

Nezaočkovaní kňazi môžu bohoslužby sláviť, avšak s povinnosťou testu, teda platí režim OTP na pracoviskách.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM