Zo zahraničia

Padla aj posledná bašta odporu? Taliban hlási, že má pod kontrolou už celý Afganistan

V Kábule sú údajne počuť aj hlasné výstrely, ktorými Taliban oslavuje svoj triumf.

Ilustračný obrázok k článku Padla aj posledná bašta odporu? Taliban hlási, že má pod kontrolou už celý Afganistan
Zdroj: TASR/AP

Hnutie Taliban sa v piatok údajne zmocnilo poslednej odbojnej afganskej provincie Pandžšír. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa zdroje z Talibanu.

Oslavné výstrely

„Z milosti všemohúceho Alaha máme pod kontrolou celý Afganistan. Porazili sme rebelov a Pandžšír je teraz pod našou kontrolou,“ uviedol podľa Reuters jeden z veliteľov Talibanu.

V Kábule sú údajne počuť aj hlasné výstrely, ktorými Taliban oslavuje svoj triumf.

Je to pravda?

Reuters však upozornil na to, že tieto informácie nebolo možno okamžite potvrdiť. Bývalý afganský viceprezident a jeden z lídrov odboja v Pandžšíre Amrulláh Sálih poprel pôvodné správy o tom, že odišiel z krajiny.

Reuters však upozornil na to, že tieto informácie nebolo možno okamžite potvrdiť. Vzbúrenci v Pandžšíri totiž takéto tvrdenia odmietajú. Bývalý afganský viceprezident a jeden z lídrov odboja v Pandžšíre Amrulláh Sálih tiež poprel pôvodné správy o tom, že odišiel z krajiny.

Ďalšie aktuálne správy

Odboj pokračuje

„Nepochybne sme v zložitej situácii. Čelíme invázii Talibanu… no udržali sme sa, odolali sme,“ uviedol Sálih vo videu, ktoré uverejnila na sociálnej sieti Twitter redaktorka televízie BBC.

„Odboj pokračuje a bude pokračovať,“ uviedol Sálih neskôr na svojom účte na Twitteri. Správy o tom, že sa Taliban zmocnil údolia Pandžšír, poprel aj Sálihov syn.

V posledných dňoch média informovali, že pri bojoch v údolí utrpeli straty obe strany.

Niekoľkotisícová jednotka

Front národného odboja vedie v údolí Pandžšír Ahmad Masúd, ktorý je synom zavraždeného veliteľa niekdajšej Spojenými štátmi podporovanej protitalibanskej Severnej aliancie Ahmada Šáha Masúda. V Pandžšíre sa nachádza niekoľkotisícová jednotka zložená z miestnych milícií a zvyškov afganskej armády i špeciálnych jednotiek.

Pandžšír je odľahlá, z veľkej časti neprístupná horská oblasť. Vchádza sa tam úzkou roklinou, kde sa útočníci môžu stať ľahkým terčom ozbrojencov rozostavených na vyššie položených miestach. Oblasť nedobyl Taliban ani v minulosti a nepodarilo sa to ani sovietskej armáde.

ilustračné foto

Ďalšie súvisiace správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM