Barbara Dallosová Recept na dnes

Paradajková polievka trochu inak: Jej hustú a výdatnú verziu si zamiluje celá rodina

Jednoduchá, rýchla a sýta. Paradajková polievka je populárnym jedlom v mnohých slovenských domácnostiach. Vyskúšajte jej zaujímavú obmenu.

Ilustračný obrázok k článku Paradajková polievka trochu inak: Jej hustú a výdatnú verziu si zamiluje celá rodina
Zdroj: pixabay.com

Talianska paradajková polievka pomodoro patrí medzi najznámejšie a najobľúbenejšie polievky vôbec. V rôznych variáciách sa tento jednoduchý pokrm dostal aj do bežného jedálnička Slovákov.

My vám dnes ponúkneme trošku inú verziu. Mimoriadne hustú a sýtu polievku, v ktorej odvedie skvelú prácu cibuľka a lahodne ju zjemní smotana. Nič špeciálne ani exotické na ňu pritom potrebovať nebudete a počas rozlietaných dní oceníte aj jej veľmi rýchlu a nenáročnú prípravu.

Budeme potrebovať:

  • 500g pasírovaných paradajok
  • 1 väčšiu cibuľu
  • pár lyžíc hladkej múky a oleja (na zápražku)
  • 1 dcl sladkej smotany
  • citrón
  • mrveničku
  • cukor
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2ks bobkového listu

Postup:

Najprv si pripravíme klasickú zápražku. V hrnci si rozohrejeme približne tri polievkové lyžice oleja, pridáme dve až tri lyžice hladkej múky (podľa toho, akú hustú polievku chceme). Vytrvalo miešame, aby sme predišli tvoreniu hrudiek. Keď chytí zápražka zlatohnedú farbu, zalejeme ju litrom vody a uvedieme do varu.

Do variaceho sa základu vložíme celú ošúpanú cibuľu, dva bobkové listy a necháme pracovať na miernom ohni asi 15 minút (kým cibuľka trochu nezmäkne).

Následne pridáme 500g pasírovaných paradajok a začína sa dochucovanie. Pridáme štipku soli, štipku mletého čierneho korenia a pár polievkových lyžíc cukru. Platí pravidlo – cukru sa netreba báť! Kto má rád polievočku s miernou kyslosťou, vystačí si aj s dvomi, pokojne sa ale nemusíte báť prisypať aj štyri či päť lyžíc. Na konci varenia totiž do polievky budeme pridávať citrón, ktorý sladkosť polievky mierne stiahne.

Teraz môžeme z polievky vytiahnuť cibuľu a bobkové listy. Svoju prácu už odviedli.

V tejto fáze pomaličky vlejeme do polievky poldeci až deci sladkej smotany. Premiešame a do hrnca vytlačíme ešte šťavu z polovice menšieho citróna. Ochutnáme a podľa potreby môžeme ešte dosladiť troškou cukru.

Keď sa všetky ingrediencie spoja a polievka rozvonia kuchyňu, prisypeme do nej mrveničku. Keď cestovina zmäkne, máme hotovo.

Tip na servírovanie: Ak polievku pripravujete pre návštevu, vytiahnite sa. Pár kvapiek smotany a list bazalky vaše dielo v tanieri ešte viac skrášli.

Neviete, čo variť? Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM