Spravte si domáce fašiangové šišky: Vďaka tomuto TRIKU budú ako obláčik
Dobré recepty, ktoré sa dedia od babičky až po vnúčatá, sú tie najlepšie. Nezháňajú sa ľahko, ale o jeden na obľúbené fašiangové šišky sa s vami podelíme.
Na šišky potrebujete 30 dkg hladkej múky, 3 žĺtky, 5 dkg masla, 1 až 2 polievkové lyžice rumu, 1/2 kvasníc, kávovú lyžičku cukru, 1/2 šálky mlieka, práškový cukor a lekvár na zdobenie.
Ide sa na to!
Postup je jednoduchý. Ako prvé si zmiešajte v teplom mlieku kvasnice s kávovou lyžičkou cukru. Nechajte kvások pár minút odpočívať.
Vo väčšej miske zmiešajte múku, žĺtky, maslo, rum a kvások.
Bielka z vajec nevyhadzujte. Vyšľahajte si z nich tuhý sneh, ktorý primiešate do cesta.
Do cesta nakoniec zľahka vmiešajte vyšľahaný sneh. Vďaka tomuto jednoduchému triku budú ešte nadýchanejšie. Nechajte cesto vykysnúť asi 30 minút.
Po vykysnutí si cesto preložte na pomúčenú dosku. Jemne pomúčte aj vrch cesta. Zároveň si môžete rozohriať v panvici olej. Zatiaľ môžete cesto rozvaľkať na približne centimetrovú hrúbku a vykrajovať krúžky.
Správna teplota
Pred tým než začnete šišky vyprážať, vyskúšajte, či je olej dostatočne horúci. Použite na to trochu múky. Ak spení, môžete teplotu znížiť a postupne vkladať šišky.
Do vykrojeného cesta nezabudnite spraviť jamku. Do oleja môžete šišky vkladať jamkou nadol.
V horúcom oleji vám cesto rýchlo vypláva na povrch. Vyprážajte do zlatista. Po vychladnutí nechajte odkvapkať prebytočný olej. Vrch šišky môžete potrieť vaším obľúbeným lekvárom a na záver posypať práškovým cukrom.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.