Zo zahraničia

PARANOIDNÝ Putin? Používa obrnený vlak a TAJNÚ železničnú sieť, odhalili novinári

Novinári z investigatívneho portálu Projekt tvrdia, že ruský prezident Vladimir Putin využíva na svoje oficiálne cesty špeciálne postavený obrnený vlak.

Ilustračný obrázok k článku PARANOIDNÝ Putin? Používa obrnený vlak a TAJNÚ železničnú sieť, odhalili novinári
Zdroj: Twitter.com/Military-Today.com , TASR/AP

V blízkosti jeho rezidencií bola vybudovaná tajná železničná sieť, dodávajú novinári. Uviedla to v utorok na svojom webe stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), informuje TASR.

Tajné trate

Jedna takáto tajná železničná stanica a niekoľko železničných tratí bolo vybudovaných aj na území národného parku Valdaj v Novgorodskej oblasti na severozápade Ruska – v blízkosti oficiálnej prezidentskej rezidencie, kde Putin zvykne tráviť veľa času, uviedol portál Projekt.

Projekt uvádza, že stanica, ktorú objavili jeho novinári na jeseň minulého roka, má pristávaciu plochu pre vrtuľníky a je prísne strážená. Stanica i trate boli zrejme vybudované v roku 2019.

Radšej vlakom

V správe Projektu, ktorá obsahuje aj satelitné fotografie, sa uvádza, že ďalšia takáto železničná stanica bola postavená v roku 2015 v mestečku Novo-Ogariovo pri Moskve. Objekt sa nachádza vo vzdialenosti asi 400 metrov od Putinovej tamojšej vidieckej rezidencie.

Ďalšie „špeciálne“ železničné nástupište a trať – oddelené od ostatných železničných tratí vysokým plotom – boli postavené v roku 2017 neďaleko Putinovej letnej rezidencie Bočarov ručej v čiernomorskom letovisku Soči, uvádza sa v správe investigatívnych novinárov.

Stanica RFE/RL dodala, že s podobným zistením prišiel v pondelok aj ďalší tím investigatívnych novinárov – zo skupiny Dosie -, ktorý tiež uvádza, že Putin uprednostňuje cestovanie vlakom – a to vlakovou súpravou vyrobenou špeciálne preňho v roku 2015.

Vlak je obrnený, ťahajú ho preto až tri lokomotívy. Putin ho začal vo veľkej miere používať v druhej polovici roka 2021, keď sa ruské jednotky začali pripravovať na inváziu na Ukrajinu.

Bojí sa sledovania

Podľa portálu Dosie Putin začal vlakom dávať pred lietadlami, aby sa vyhol možnému sledovaniu svojich letov; pohyb vlaku je totiž oveľa ťažšie monitorovať, aj keď jeho presuny zjavne sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.

Tejto téme sa v pondelok venoval aj ruský spravodajský portál SOTA, keď napísal, že získal informácie o rekonštrukcii nepoužívanej železničnej stanice v Moskve, ktorá má slúžiť potrebám Putina a ďalších najvyšších predstaviteľov.

V správe SOTA sa podľa RFE/RL uvádza, že železničná stanica bola zrekonštruovaná niekoľko týždňov pred tým, ako Rusko koncom februára 2022 začalo svoju rozsiahlu inváziu na Ukrajinu.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM