Správy

Pendleri, pozor! Rakúsko pre vás sprísňuje opatrenia, ktoré vás zrejme nepotešia

Doteraz postačoval test starý maximálne týždeň. Z tohto dôvodu sa sprísnia kontroly najmä na hraniciach s Českom, Slovenskom a Maďarskom.

Ilustračný obrázok k článku Pendleri, pozor! Rakúsko pre vás sprísňuje opatrenia, ktoré vás zrejme nepotešia
Zdroj: TASR/František Iván

Pendleri prichádzajúci do troch spolkových krajín na východe Rakúska – Viedne, Dolného Rakúska a Burgenlandu – sa budú musieť od 1. do 6. apríla preukázať negatívnym výsledkom testu na prítomnosť nového koronavírusu nie starším ako 72 hodín.

Sprísnia kontroly

Doteraz postačoval test starý maximálne týždeň.

Z tohto dôvodu sa sprísnia kontroly najmä na hraniciach s Českom, Slovenskom a Maďarskom. Vyplýva to z nových karanténnych opatrení, ktoré v stredu prezentovali premiéri týchto spolkových krajín v prítomnosti rakúskeho ministra zdravotníctva Rudolfa Anschobera.

Súčasťou opatrení je 24-hodinový zákaz vychádzania. Občania budú môcť svoje bydlisko opustiť iba vo výnimočných prípadoch, známych z dvoch predchádzajúcich tvrdých lockdownov.

Všetky vnútorné priestory

Zákaz vychádzania v súčasnosti platí iba od 20.00 hod. do 06.00 hod.

Otvorené tak zostanú iba predajne s výrobkami každodennej potreby či lekárne. Od 7. apríla bude negatívny výsledok testu nevyhnutný aj pri vstupe do iných obchodov.

Povinnosť nosenia respirátorov triedy FFP2, v súčasnosti platná v maloobchodných prevádzkach a verejných a úradných budovách, bude rozšírená na všetky vnútorné priestory, ak sa v nich nachádza viac ako jedna osoba, ako aj na exteriéry, kde dochádza k hromadeniu väčšieho počtu ľudí.

V škole s PCR testom

Testy na koronavírus vo firmách sa budú musieť absolvovať najmenej raz za týždeň; alternatívou je práca z domu, ktorá sa má ešte viac rozšíriť.

V týždni po veľkonočných sviatkoch (do 9.4.) bude v školách prebiehať dištančné vyučovanie.

Učitelia i žiaci sa následne budú môcť vrátiť do škôl iba s PCR testom. Krajinskí premiéri zdôraznili, že na spomínaných opatreniach sa dohodli vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu. Sedemdňová incidencia v spomínaných spolkových krajinách sa pohybuje nad hranicou 300 prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov, pričom celoštátny priemer je 240.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM