MI Politika

PIKANTNÉ odhalenie, ktoré ste nemali vedieť! Práca poslancov je braná ako ULIEVANIE

Tomáš Valášek sa pri svojom odchode zo strany Za ľudí postaral aj o poriadne pikantné odhalenie, ako vlastne politici vnímajú prácu koaličných poslancov.

Ilustračný obrázok k článku PIKANTNÉ odhalenie, ktoré ste nemali vedieť! Práca poslancov je braná ako ULIEVANIE
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Veronike Remišovej sa postupne rozpadá poslanecký klub jej strany Za ľudí. Medzi odídencov patrí aj Tomáš Valášek, ktorý sa zároveň vzdal funkcie predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti. Pri tej príležitosti napísal predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi veľmi úprimný list, ktorý aj zverejnil na Facebooku.

Parlament si nikto neváži

Tomáš Valášek sa rozhodol napísať Borisovi Kollárovi aj zopár vlastných postrehov o tom, ako smutne funguje slovenský parlament. Pripomína, že zákonodarný zbor požíva nielen nízku dôveru verejnosti, ale ponižujú ho aj samotní politici. Parlament je často vnímaný so skutočným dešpektom.

Medzi ministrami či ministerkami je úplne normálne utrúsiť, že tí najtalentovanejší sedia vo vláde a tí menej šikovní v parlamente. Že mnohí politici vnímajú pôsobenie v parlamente ako „ulievanie", lebo „ozajstná“ práca sa robí vo vláde,“ píše T. Valášek.

Medzi novinármi je táto skutočnosť už dávnejšie známa, ale takto verejne o tom ešte nikto nehovoril. Pritom podľa ústavy je parlament nadradený vláde a ministri sú povinní skladať účty poslancom. V praxi to však funguje tak, že takmer každý koaličný poslanec sa derie do vlády, pretože tam sa hrajú prvé husle.

Valášek otvorene hovorí o tom, že jeho kolegovia boli „úprimne zdesení,“ keď si namiesto vysokého postu v exekutíve vybral post predsedu parlamentného výboru. Neskôr aj on s veľkým sklamaním zistil, prečo je to tak.

Len pečiatkovanie

Keďže parlament stojí nad vládou, jedine poslanci majú právo schvaľovať zákony. Preto majú povinnosť ich dôkladne posudzovať a často ich cez pozmeňujúce návrhy aj menia. Ak to majú robiť kvalitne, potrebujú dostatok času na prípravu. Vláda ich však podľa Valáška berie len ako tých, ktorí majú stláčať hlasovacie gombíky a nič viac neriešiť.

„Vláda navrhla zákon v ráno jedného dňa, plne očakávajúc jeho schválenie po obede. Ako keby úlohou parlamentu bolo pečiatkovať,“ píše odchádzajúci člen Za ľudí.

Veľmi frustrujúce to bolo aj počas jeho šéfovania parlamentnému výboru pre európske záležitosti. Jeho úlohou je schvaľovať vláde stanoviská na rokovania v Bruseli.

Často sa však stávalo, že ministerstvá výboru predložili potrebné dokumenty až v deň, keď už bruselské rokovanie skončilo. „Ani sa nepozastavili nad absurdnosťou takého postupu,“ dodáva T. Valášek.

Oceňuje však, že nie všetci v štátnej správe mali takýto ponižujúci prístup k parlamentu. Poďakoval sa za spoluprácu celému personálu národnej rady a Borisovi Kollárovi zaželal veľa trpezlivosti a odhodlania v snahe prinavrátiť parlamentu stratený rešpekt.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM