Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Po pekelnom suchu KONEČNE DÁŽĎ: Slovensko čakajú silné búrky

Búrky zasiahli viaceré krajiny Európy vrátane Slovenska. Letné počasie ukazuje svoju premenlivú tvár.

Ilustračný obrázok k článku Po pekelnom suchu KONEČNE DÁŽĎ: Slovensko čakajú silné búrky
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Teploty na Slovensku atakovali štyridsiatku a len v sobotu (23. 7.) záchranári pomáhali viac než stovke pacientov, ktorí skolabovali z tepla.

Vytúžený dážď

V sobotný večer však prišla zmena v podobe silných búrok. Tie zasiahli viaceré krajiny Európy vrátane Slovenska. Informuje o tom portál iMeteo.sk

V pretrvávajúcom suchu to už bolo viac než žiadúce. Len na Slovensku nebolo podľa odborníkov takto málo zrážok v takom dlhom období zaznamenah aspoň od konca 19. storočia.

Najviac zrážok spadlo na severe a východe Slovenska, kde sa úhrny pohybujú aj nad 20 mm. Západ Slovenska potrápil aj veľmi silný vietor.

Opäť trópy

Nový týždeň ešte na naše územie prinesie prevažne slnečné počasie a opäť sa vrátia tropické teploty. V najteplejších lokalitách nášho územia sa teploty dostanú až k hranici +35 °C.

„Teplé a slnečné počasie však nevydrží dlho. Už v utorok v skorých ranných hodinách začne cez naše územie postupovať studený front. V utorok čakajte teplé počasie len na východe, ale v západnej časti Slovenska nás čaká oblačné, sychravé, upršané aj búrlivé počasie a to už od ranných hodín,“ uvádza iMeteo.sk.

Studený front by do severozápadných oblastí Slovenska mohol priniesť aj výdatnejšie zrážkové úhrny. Numerické modely očakávajú, že sa v utorok v ranných hodinách nasunie nad severozápadné Slovensko zrážkové pole.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM