Správy Zo zahraničia

Počet obetí v Kramatorsku stúpol: Zelenskyj pre raketový útok burcuje svet, silné slová!

Vývoz energie tvorí podľa Zelenského leví podiel na ziskoch Ruska. Ukrajinský prezident opäť silno apeluje na Európu i svet.

Ilustračný obrázok k článku Počet obetí v Kramatorsku stúpol: Zelenskyj pre raketový útok burcuje svet, silné slová!
2
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva rozhodnú reakciu medzinárodného spoločenstva na útok na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk, pri ktorom zahynulo viac ako 50 ľudí. Prvé správy pritom hovorili o niečo vyše tridsiatich obetiach. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Fotografie fragmentov rakety, ktorá dopadla na stanicu v Kramatorsku, boli zverejnené i na sociálnych sieťach. Na rakete je možné vidieť nápis „za naše deti“. Agentúra AFP označila útok na železničnú stanicu v Kramatorsku za jeden z najsmrteľnejších útokov, ku ktorému počas šesť týždňovému konfliktu na Ukrajine doposiaľ prišlo.

Zelenského výzva na embargo

„Očakávame mohutnú celosvetovú reakciu na tento vojnový zločin,“ povedal Zelenskyj v piatok vo svojom každodennom video príhovore. Zopakoval výzvy na úplné energetické embargo voči Moskve a na úplné vylúčenie ruských bánk z medzinárodných finančných transakcií.

„Vývoz energie tvorí leví podiel na ziskoch Ruska a vedie lídrov v Moskve k presvedčeniu, že svet bude ignorovať vojnové zločiny ruskej armády,“ vyhlásil Zelenskyj.

Ukrajinské úrady uviedli, že 52 ľudí zahynulo a 109 utrpelo zranenia pri raketovom útoku na železničnú stanicu v Kramatorsku, kde čakalo na evakuáciu približne 4000 ľudí, väčšinou žien a detí alebo seniorov.

Moskva sa bráni

Zelenskyj vyhlásil, že krvavý incident v Kramatorsku bol úmyselným útokom na civilistov. Rusko zodpovednosť za útok poprelo. Moskva tvrdí, že ide o provokáciu a klamstvo.

Ukrajinský prezident povedal, že oceňuje ochotu EÚ poskytnúť finančnú a technickú podporu na zdokumentovanie a vyšetrenie ruských zločinov na Ukrajine.

Podľa údajov zverejnených bruselským think-tankom Bruegel, EÚ v súčasnosti denne vynakladá zhruba 15 miliónov eur na uhlie, 400 miliónov eur na plyn a 450 miliónov eur na ropu z Ruska.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM