Aktualizované Cestovanie

Počet prípadov koronavírusu rastie najmä v dovolenkových destináciách Slovákov

Všetky okresy Slovenska zostávajú v zelenej fáze a pravidlá sa nateraz nemenia.

Ilustračný obrázok k článku Počet prípadov koronavírusu rastie najmä v dovolenkových destináciách Slovákov
Zdroj: TASR/AP

Počet prípadov nového koronavírusu rastie najmä v obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov. Riziko nákazy je preto veľké.

Tretia vlna naberá na intenzite

V stredu na to upozornil šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík s tým, že epidemiologická situácia na Slovensku je podobná ako minulý týždeň. Mierne klesol počet hospitalizovaných. Všetky okresy zostávajú v zelenej fáze a pravidlá sa nateraz nemenia.

Priblížil, že hospitalizovaných v súvislosti s novým koronavírusom je aktuálne 49 pacientov, kým minulý týždeň ich bolo 57. Oproti minulému týždňu klesol počet osôb na umelej pľúcnej ventilácii z ôsmich na šesť.

„Vo veľkej časti Európy tretia vlna naberá na intenzite – hlavne čo sa týka počtu prípadov. Najvyššie počty prípadov majú naďalej na Cypre, v Spojenom kráľovstve, Holandsku, Španielsku, na Malte, v Portugalsku, Grécku, Dánsku,“ doplnil.

Preočkovanie 3. dávkou

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) tiež avizoval, že v prípade, ak v najbližších dňoch prijme Národná rada (NR) SR novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, mohli by sa napríklad upraviť pravidlá pre vstupy na podujatia pre zaočkovaných.

Nevylúčil ani možnosť, že časom bude potrebné dať sa preočkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Na Slovensku je približne 840-tisíc osôb nad 50 rokov, ktoré ešte nie sú zaočkované. „Môžu sa ľahko infikovať alebo mať potenciálne ťažký priebeh,“ doplnil Mišík.

Najvyššiu zaočkovanosť zatiaľ registruje rezort zdravotníctva v Bratislavskom kraji. Očkovacia kampaň by sa mala zameriavať najmä na ľudí nad 50 rokov.

Preplácanie PCR testov

Šéf rezortu zdravotníctva tiež avizoval, že predmetom rokovaní bude aj otázka preplácania PCR testov. Dohoda o tom, ako sa budú preplácať, stále nie je uzavretá. Predpokladá, že cena antigénových testov bude okolo piatich eur.

Avizoval tiež, že v prípade, že to budú odporúčať výrobcovia vakcín proti ochoreniu COVID-19, budú sa na Slovensku očkovať aj deti mladšie ako 12 rokov.

Slovensko sa tiež zaviazalo darovať 1,2 milióna vakcín iným krajinám. Podľa Lengvarského sa bude postupovať podľa exspiračných dátumov, má ísť nielen o vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. „V súčasnosti hľadáme partnera, s ktorým sa dohodneme na darovaní, spolu s ministerstvom zahraničných vecí,“ dodal.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM