ts Zo Slovenska

Pochybujete o výsledku antigénového testu? Objednajte sa BEZPLATNE na PCR

Dáta bez pátosu upozornili na možnosť nechať sa otestovať PCR testom po pozitívnom antigénovom teste, a to dokonca legálne a zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Pochybujete o výsledku antigénového testu? Objednajte sa BEZPLATNE na PCR
Zdroj: TASR/AP

Spomínate si na prípady, kedy antigénový test ukázal pozitívny výsledok a testovaní mu z rôznych dôvodov neverili? Išli sa dať otestovať znova, aby dokázali, že tieto testy sú nepresné. Po prstoch im ale klepla polícia, ktorá v niekoľkých prípadoch začala trestné stíhanie vo veci zločinu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Falošná pozitivita

O spoľahlivosti antigénových testov pochybujú aj niektorí odborníci, ktorí varujú pred „falošnou pozitivitou“. „Nie je jednoduché povedať, koľkí zo zhruba tisíc pozitívnych ľudí po testovaní AG testom týždenne sú "falošne pozitívni“. Ale je zrejmé, že pri testovaní asymptomatickej populácie a pri pozitivite AG testov na úrovniach 0,15 % – 0,3 % to môže byť značný počet ľudí. Asymptomatický, ale pozitívny, nebol ste s nikým pozitívnym v styku, výsledok vám nemusí dávať zmysel," píše na sociálnej sieti občianska iniciatíva Dáta bez pátosu.

Upozorňuje tiež, že takéto prípady kazia štatistiky, spúšťajú karantény v školách a zatvárajú ich na celé týždne, ľudia zbytočne zostávajú doma, strašia okolie, čerpajú pandemické a dostávajú potvrdenie na 6 mesiacov o prekonaní covidu, pričom ho v skutočnosti neprekonali.

PCR test zdarma

Dáta bez pátosu uvádzajú aj správny príklad z Dánska, ako by malo testovanie fungovať. Dáni totiž človeka, ktorému vyšla pri antigénovom testovaní pozitivita, posielajú hneď na PCR test a až ten je rozhodujúci.

Možnosť nechať sa otestovať PCR testom po pozitívnom antigénovom teste pritom majú aj Slováci. A to dokonca legálne a zadarmo.

„V elektronickom portáli https://korona.gov.sk/ je ponúkaná možnosť pre tých z vás, ktorí ste sa boli testovať a vyšiel vám pozitívny antigénový test,“ upozorňuje občianska iniciatíva na sociálnej sieti.

Požiadať o vyšetrenie PCR testom je pritom veľmi jednoduché. Kliknite SEM, v časti Vyberte príznaky alebo dôvod vyšetrenia zvoľte možnosť Pozitívny Ag test.

Iniciatíva ale zároveň upozorňuje, že v žiadnom prípade by túto možnosť nemali využívať ľudia, ktorí majú symptómy alebo pre tí, ktorí majú v blízkom okolí potvrdený pozitívny prípad. Pripomína tiež poradiť sa s príslušným RÚVZ kvôli usmerneniu.

Ilustračné foto

Koronavírus na Slovensku:

PO ANTIGÉNOVOM TESTE POZITÍVNY❓ MÁTE NÁROK NA PCR V elektronickom portáli https://korona.gov.sk/ je ponúkaná možnosť...

Posted by Dáta bez pátosu on Sunday, May 30, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM