Zo zahraničia

Podarí sa dohodnúť MIER? Rusko malo Ukrajine doručiť návrh na ukončenie vojny

Moskva je nespokojná s doterajším tempom rokovaní. Tvrdí, že Ukrajine doručila návrh, ktorý je "formulovaný jasne a podrobne".

Ilustračný obrázok k článku Podarí sa dohodnúť MIER? Rusko malo Ukrajine doručiť návrh na ukončenie vojny
Zdroj: TASR/AP

Rusko odovzdalo Ukrajine písomný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny. V stredu to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Nespokojnosť s rokovaniami

„Ukrajinskej strane sme odovzdali náš návrh, ktorý je formulovaný jasne a podrobne,“ povedal Peskov bez uvedenia podrobností o obsahu. Zdôraznil, že dokument nestanovuje lehotu, v rámci ktorej by mal Kyjev na ponuku reagovať. Zároveň naznačil, že Moskva je nespokojná s doterajším tempom rokovaní.

„Loptička je teraz na ukrajinskej strane kurtu,“ dodal hovorca Kremľa.

Prečítajte si tiež

Územia sa odmietajú vzdať

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová nedávno uviedla, že Rusko už ukrajinským vyjednávačom nedôveruje, pretože neustále menia svoje postoje a nedržia sa dohôd.

Mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom začali štyri dni po tom, ako Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu. Požiadavky Kremľa pri rokovaniach doposiaľ zahŕňali neutralitu Ukrajiny, nezávislosť dvoch samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky – a uznanie Krymu ako súčasti Ruskej federácie. Kyjev však odmieta vzdať sa častí svojho územia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM