Aktualizované MI Zo Slovenska

Podarilo sa?! Chystajte aktovky, tu je možný TERMÍN návratu do škôl

Hospodárske noviny píšu, že ministrovi školstva Gröhlingovi sa podarilo presvedčiť pandemickú komisiu, aby súhlasila s návratom žiakov do lavíc.

Ilustračný obrázok k článku Podarilo sa?! Chystajte aktovky, tu je možný TERMÍN návratu do škôl
Zdroj: TASR/Milan Kapusta , TASR/Jaroslav Novák

Zatiaľ to nie je oficiálna informácia, ale vyzerá veľmi nádejne. Hospodárske noviny informujú, že minister školstva predsa len uspel v presviedčaní epidemiológov v pandemickej komisii a získal ich súhlas na otvorenie materských škôl a prvého stupňa základných škôl.

Od pondelka zvoní?!

Rodičia škôlkarov a najmenších školákov majú konečne po dlhých mesiacoch dôvod na radosť. Od pondelka 8. februára by sa deti mohli vrátiť do lavíc.

„Žiaci budú môcť nastúpiť do škôl za určitých podmienok, testovaniu sa nevyhnú učitelia ani rodičia,“ píšu Hospodárske noviny.

Minister školstva takýto vývoj predpovedal už pred začiatkom rokovania pandemickej komisie. Na epidemiológov si pripravil niekoľko argumentov.

„Prvoradým argumentom je vzdelávanie detí. Je nemožné, aby sa prváci a druháci v rámci svojho vývoja vzdelávali online formou, to sa nedá. Pre nich aj niekoľko týždňov takéhoto vzdelávania spôsobuje problémy,“ povedal Gröhling pred novinármi.

Urobia maximum?

Pandemická komisia je však len poradný orgán. V konečnom dôsledku musí o návrate detí do škôl rozhodnúť vláda.

„Považujeme za dôležitý každý jeden deň, počas ktorého by sa mohli deti vrátiť k prezenčnému vzdelávaniu a osobnému kontaktu so svojimi učiteľmi a spolužiakmi,“ uviedol odbor komunikácie rezortu školstva. Reagoval tak na otvorenú výzvu viac ako 20 mimovládnych organizácií či komisárky pre deti Viery Tomanovej, ktoré žiadajú čo najskoršie otvorenie škôl.

Podotýka však, že napriek snahe vrátiť žiakov čím skôr do lavíc to aktuálna pandemická situácia na Slovensku neumožňuje.

Vláda rozhodne

Aktualizované:

Vicepremiérka Veronika Remišová popoludní pred novinármi potvrdila, že návrat najmenších detí do škôl od 8. februára je reálny a rozhodnúť o tom už musí iba vláda v utorok večer.

„Musíme preto zmeniť znenie Covid-automatu. Konkrétne je treba zmäkčiť podmienky najhoršej čiernej fázy, aby sa nemuseli zatvárať podniky kritickej infraštruktúry a škôlkari a najmenší školáci by sa mohli naďalej vzdelávať,“ uviedla V. Remišová.

Na vláde sa bude hovoriť aj o zatváraní hraníc a vydaní oficiálneho odporúčania na nosenie respirátorov v uzavretých priestoroch.

Šéfka strany Za ľudí zároveň odmietla myšlienku zaviesť kontrolu vychádzania cez sms správy. „Je zbytočné takto rozčuľovať ľudí v tejto situácii. Nič to nerieši a namiesto toho by sme mali ľuďom vysvetľovať, prečo je dôležité dodržiavať opatrenia.“

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM