Aktualizované Anton Hrachovský Správy

Tóth na súde: Vraždu Kuciaka zosnoval Kočner so Zsuzsovou

V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa dostal k výpovedi aj jeden z Kočnerových pomocníkov. Peter Tóth mal zabezpečiť sledovanie zavraždeného novinára.

Zdroj: Dnes24.sk

Na súd v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka prišiel vypovedať bývalý novinár a niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth.

Ten mal organizovať pre Mariana Kočnera sledovanie novinárov. Za objednávateľa vraždy označil už v prípravnom konaní Mariana Kočnera.

Sledovali takmer tridsiatku novinárov

Na sledovaní novinárov sa spolu s Marianom Kočnerom finančne podieľal aj Norbert Bödör. Ten mal vďaka kontaktom na polícii overovať to, kto na akom vozidle jazdí.

Vo svojej svedeckej výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej to uviedol niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth.

Uviedol aj, že lustrácie 28 novinárov dostal v obálke od Kočnera. Ten mal Tóthovi dať zadanie na základe jeho minulosti v SIS a domnienke, že je diskrétny. Sledovanie novinárov podľa neho vykonávali Miroslav Kriak aj Štefan Mlynarčík.

Na zozname sledovaných novinárov, ktorý mal podľa Tótha vzniknúť v roku 2017, boli napríklad aj Monika Tódová, Štefan Hríb či Eugen Korda. Zoznam 28 sledovaných novinárov zostavovali spolu s Marianom Kočnerom, ktorý do neho pridal aj Kuciaka.

Mal sa o ňom vyjadrovať s nenávisťou a vulgárne.

Kočner mal Tóthovi povedať, že by bolo dobré, keby bol nejaký novinár zavraždený, aby sa ostatní zľakli. Bol presvedčený, že Kuciaka proti nemu niekto nahuckal.

Tóth na stredajšom pojednávaní označil dve fotografie Kuciaka ako fotky zo sledovania. Exsiskár vypovedal, že ich mal vyhotovovať svedok Miroslav Kriak. Na USB kľúči ich mal potom Tóth odovzdať Marianovi K. Podľa Zoltána Andruskóa, ktorý bol za vraždu novinára právoplatne odsúdený, ide o fotky, ktoré mu ukazovala Alena Zsuzsová pri zadávaní objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Tóth Zároveň vypovedal, že po vražde Kuciaka chcel nechať Bödör sledovať politikov vrátane politikov Smeru-SD, ktorí neboli v „tvrdom jadre“ strany. Exsiskár tvrdí, že politikov si mal podnikateľ aj nahrávať v nejakých priestoroch. Marian K. chcel podľa jeho výpovede zase nechať sledovať po vražde aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Tóth tvrdí, že obe žiadosti odmietol.

Vraždu mali podľa Tótha zosnovať Kočner so Zsuzsovou

Peter Tóth nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová spoločne zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka. Uviedol to vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu.

Podľa Tótha Zsuzsová Kočnera milovala.

Tóth súdu opisoval celú genézu vzťahu s Marianom Kočnerom aj jeho komunikáciu s obžalovanou Alenou Zsuzsovou Podľa neho bolo sledovanie novinárov a neskoršia relácia Na pranieri iba krycou legendou určenou na zavraždenie Kuciaka.

Na súde Tóth tiež popísal svoj vzťah s obžalovanou Alenou Zsuzsovou Tá si s ním mala podľa jeho slov písať po zadržaní Mariana Kočnera Podotkol však, že nevedel, o koho ide a pochopil to, až keď ju zadržali. V deň, keď v septembri 2018 zadržali trojicu Andruskó, Miroslav Marček a Tomáš Szabó, sa začala podľa Tóthových slov nepriamo zaujímať, či nezačal Marian Kočner spolupracovať s políciou.

Potvrdil Kočnerove motáky

Tóth potvrdil, že Kočner mu z väzby posielal motáky. Na jednom z nich bolo napísané, že si má Tóth od jeho exmanželky vypýtať mobil Bentley. Kočner Tótha inštruoval, aby cez aplikáciu WhatsApp poslal správu osobe uloženej v telefóne pod menom „SIS Alino“. Podľa Tótha sa pod touto prezývkou skrýval Dušan Keményi.

Marian Kočner v motákoch Tóthovi zdôrazňoval, že nemá o Zsuzsovej nikdy hovoriť počas telefonátov z väzby. Kočnerove telefonáty z väzby boli odpočúvané.

Podľa Tótha mohol Kočner posielať motáky aj iným ľuďom.

O dovolenke na Kočnerovej jachte

Peter Tóth porozprával aj o dovolenke, ktorú v roku 2017 trávil na Kočnerovej jachte v Chorvátsku. Aj vďaka nej neskôr podľa vlastných slov pochopil, že Kočner má motív na vraždu Kuciaka. Kočner podľa Tótha ovplýval veľkým luxusom, väčším než miliardári, ktorých pozná.

Kočner sa podľa Tótha bál straty luxusného života, ku ktorému mohlo prísť po tom, ako by sa orgány činné v trestnom konaní začali zaoberať informáciami z Kuciakových článkov.

Kočner mal mať podľa Tótha ťažké srdce na slovenských novinárov.

Práve na dovolenke v Chorvátsku v roku 2017 mal Kočner spomenúť, že by stačilo „dať dole“ jedného novinára a bol by pokoj.

Ak by sa tak nestalo, po likvidácii ďalšieho by sa už novinári zľakli. Ak by zlikvidovali aj niektorého z politikov, bol by podľa Kočnera úplný pokoj.

Reakcia ministra spravodlivosti

K výpovedi Zoltána Andruskoá sa vyjadril minister spravodlivosti Gábor Gál. Andruskó vo svojej výpovedi uviedol, že sa bál ísť s informáciami na políciu. Gála neteší, že by mal mať nejaký občan strach obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní.

Tóthova obava o život

Peter Tóth sa vyjadril, že do konca života bude musieť žiť s pocitom, že sa mu niekto môže za svedectvo pomstiť. Tým, že odovzdal Kočnerove telefóny vraj skomplikoval život viacerým ľuďom.

Mal vybavovať prepustenie Kočnera z väzby

Obžalovaný Marian Kočner v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc aj od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a sudcu Ústavného súdu SR Mojmíra Mamojku. Robiť to mal cez motáky, v ktorých odkazoval aj na expremiéra Roberta Fica (Smer-SD).

V jednom z odkazov od Kočnera z väzby bolo, aby Fico požiadal Mamojku o prijatie krokov, ktoré by viedli k jeho prepusteniu. Za Mamojkom mal ísť nakoniec osobne Tóth aj sám v lete 2018. Mal mu odniesť kópiu podania na Ústavný súd SR.

„Povedal som mu, že ho pozdravuje pán Marian Kočner, že podal podnet a prosí, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa ešte raz opýtal, či je to podané. Povedal, že v poriadku. Tým sa to skončilo,“ priblížil. Tóth nedokázal povedať, či v obálke, ktorú dal Mamojkovi, boli aj peniaze. Tvrdí, že ho Marian Kočner považoval za svojho priateľa.

Mamojka dementoval Tóthovu výpoveď a povedal, že sa s ním nikdy nestretol. V minulosti však priznal, že sa pozná s Kočnerom.

„Nikto za mnou nebol a nikto ma neovplyvňoval“. Uviedol to sudca Ústavného súdu SR Mojmír Mamojka.

„Popieram to, je to absolútny nezmysel. Takémuto človeku sa nedá veriť ani to, ako sa volá,“ povedal Mamojka. Deklaruje, že nikto za ním v tejto veci nebol a nikto ho ani neovplyvňoval. „Ja som sa s ním nikdy nestretol. Je to nezmysel a odpoveďou na to všetko je fakt, ako to skončilo na Ústavnom súde SR,“ skonštatoval ústavný sudca.

Marian Kočner chcel tiež podľa Tótha vedieť, či by cez špeciálneho prokurátora Kováčika zistil, aké sú vyhliadky jeho prepustenia z väzby. Rovnako, či by nemohol intervenovať u prokurátora Jána Šantu, ktorý rieši kauzu tzv. televíznych zmeniek. Dodal, že od Kováčika prišla cez podnikateľa Norberta Bödöra záporná odpoveď s tým, že Šanta by okamžite zvolal tlačovú konferenciu.

O vyhrážkach Trnkovi vedel

Peter Tóth mal informáciu o tom, že sa Marian Kočner vyhrážal bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi a jeho rodine zavraždením. Potvrdil to v reakcii na Kočnerovu otázku pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) na pojednávaní vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka.

K informácii sa podľa svojich slov dostal po jeho prvom výsluchu v tomto prípade, v ktorom najprv figuroval ako utajený svedok. „Mal som ju od ľudí, ktorí tvrdili, že vedia o vašej nahrávke, o ktorej som ja netušil. Tú ste si urobili, keď ste dávali do poriadku a disciplinovali ste generálneho prokurátora Trnku,“ povedal. Poukázal tiež na to, že informácia sa potvrdila po medializovaní obsahu mobilného telefónu Mariana Kočnera.

Denník N v októbri minulého roka informoval o tom, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru Trnku s Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian Kočner.

Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N Marian Kočner vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí. Haščák sa dištancuje od všetkých „domnelých aktivít“, s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmieta ich.

O Mercedese a Technopole

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vypovedal Jozef D., ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis. V stredu ho svedok a niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth označil za človeka, ktorý mal zháňať biely Mercedes.

Ten našli u Aleny Zsuzsovej počas razie v Komárne. Podľa vlastných slov zháňal auto pre Mariana Kočnera, ktorý ho mal chcieť na natáčanie svojej relácie Na pranieri. Tóth v stredu tvrdil, že mu Jozef D. povedal, že ho Marian K. žiadal o to, aby auto zabezpečil ako úplatok pre prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu. Tóthova svedecká výpoveď bola na ŠTS ukončená po siedmich hodinách svedectva.

Na záver tretieho dňa pojednávania vypovedal Jozef Dučák, ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis. Vysvetlil, ako pre Kočnera zabezpečil biely Mercedes, ktorý chcel Kočner pre potreby svojej relácie Na pranieri. Poprel však, že by auto zháňal na pokyn Kočnera ako úplatok pre prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu. Poprel tak výpoveď exsiskára Petra Tótha vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka.

Tóth, naopak, tvrdí, že si to Jozef Dučák myslel. Mal mu povedať, že ho prekvapilo, keď na tomto aute stretol obžalovanú Alenu Zsuzsovú. Dučák tieto tvrdenia odmieta s tým, že auto zháňal pre produkciu relácie Na pranieri, v ktorej Kočner kritizoval novinárov.

Auto malo byť podľa Tótha v skutočnosti pre Alenu Zsuzsovú ako darček pre jeho krstnú dcéru. Vyplývať to má aj z tzv. motákov, ktoré mu mal Kočner posielať z väzby. Biely Mercedes našli policajti u Aleny Zsuzsovej počas jej zadržania v Komárne.

Dučák sa v Báči stretol so Zsuzsovou, keď jej odovzdal zásielku, ktorá bola uložená v Mercedese. Zároveň poprel, že by mu Kočner niekedy dával peniaze.

Splnomocnenec poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica považuje Dučákovu výpoveď za zmätočnú a nelogickú. Myslí si, že mercedes mohol byť odmenou za organizovanie trestnej činnosti pre inú osobu.

Jozef Dučák je obvinený v kauze Technopol Servis. Jeho obhajcom je Michal Mandzák, advokát Mariana Kočnera v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. O Technopole odmietol hovoriť viac, vzhľadom na to, že je to kauza v štádiu vyšetrovania. Kauzu Technopol odhalil práve Ján Kuciak.

Pojednávanie bude pokračovať v pondelok 20. januára, kedy majú vypovedať Norbert Bödör a Jaroslav Haščák.

Peter Tóth bol v procese najprv utajeným svedkom. Neskôr sa však odtajnil a svedčil proti Marianovi K. aj v kauze falšovania televíznych zmeniek.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Marian Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Pred súdom vypovedá aj Peter Tóth
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM