Rastislav Búgel Technológie

Treba už prezuť na zimné pneumatiky? Mechanici prezradili, KEDY je na to vhodný čas

Mechanici z pneuservisov prezradili, kedy je správny čas na prezutie auta na zimné pneumatiky. Netreba sa zameriavať iba na dátum v kalendári.

Ilustračný obrázok k článku Treba už prezuť na zimné pneumatiky? Mechanici prezradili, KEDY je na to vhodný čas
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Víkendové ochladenie so sebou prinieslo aj prvé ranné mrazy. Nastal tak najvyšší čas premýšľať nad prezutím auta na zimné pneumatiky.

Najvyšší čas na zmenu

Povinnosť jazdiť so zimnými pneumatikami majú vodiči osobných áut iba v prípade, že je na ceste súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy.

Už pri teplotách okolo nuly však letné pneumatiky strácajú účinnosť.

Ako informoval portál spravy.rtvs.sk, podľa pracovníkov pneuservisu je ideálny čas na prezúvanie od polovice októbra do novembra, kedy majú aj najviac zákazníkov.

Netreba zabúdať, že keď sa ochladí, auto sa na ceste správa úplne inak. Na mieste je tak zvýšená opatrnosť.

Bezpečnosť na prvom mieste

Podľa odborníkov z pneuservisu je vhodné zamyslieť sa nad kúpou drahších pneumatík aj na lacnejšie auto. "Z pohľadu bezpečnosti a jazdných vlastností majú lepšie parametre, nehovoriac o životnosti, ale tá bezpečnosť je, myslím si, na prvom mieste,“ povedal pre portál manažér pneuservisu Ivan Sucháň.

Podľa odborníkov treba prezúvanie pneumatík prispôsobiť nielen dátumu ale aj počasiu. „Zároveň si treba uvedomiť, že o čo lepšie zimná pneumatika drží na snehu a na ľade, o to má horšie jazdné vlastnosti ak vyjde takto cez obed slniečko,“ upozornil motoristický novinár Rasťo Chvála.

Prispôsobte jazdu

Sledovať treba aj minimálnu hĺbku dezénu. Kým pri letných pneumatikách je to 1,6 milimetra, pri zimných by mal mať dezén až štyri milimetre.

„Že prezujeme na zimné pneumatiky ešte neznamená, že môžeme jazdiť šialene. A tu býva ten efekt. Ja už mám zimné a idem v podstate tienistá zákruta, most – nič mi to nehovorí. A tam keď aj tá suchá pneumatika príde na ľad, tak môže dôjsť k tomu, že dostaneme šmyk,“ dodal Rasťo Chvála pre spravy.rtvs.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM