MI Zo Slovenska

Polícia vyvracia nechutný hoax o Lasicovi. To je morálne bahno…

Slovenskí konšpirátori sa neštítia ničoho. Začali šíriť nezmysel, že Milan Lasica a Július Satinský boli vraj spolupracovníci Štb. Polícia zasiahla.

Ilustračný obrázok k článku Polícia vyvracia nechutný hoax o Lasicovi. To je morálne bahno…
Zdroj: TASR

Slovenská polícia sa snaží brániť česť a pamiatku zosnulého Milana Lasicu i jeho kolegu Júliusa Satinského. Polícajti so značným pobúrením vysvetľujú, že obaja obľúbení herci rozhodne neboli evidovaní ako agenti Štb. Práve naopak, komunistický režim ich považoval za nebezpečné osoby. Ako teda vznikol celý hoax?

Morálny suterén

Internetom začala kolovať fotka registračného protokolu zväzku Štb, ktorý je voľne dostupný na stránkach Ústavu pamäti národa. Na starom zázname je vidieť mená Lasicu i Satinského s krycími menami Kuna a Parazit. Status zverejnil užívateľ Ludovit Vicena s komentárom, že to dokazuje spoluprácu obľúbených hercov s Štb.

„Slovenskí konšpirátori klamú a neváhajú pri tom preraziť morálny suterén. Je im to úplne jedno. Ich jediným cieľom je získať čo najviac lajkov a zdieľaní, aby sa mohli pochváliť, aké sprisahanie odhalili,“ píše slovenská polícia na Facebooku.

Značky PO

Policajti približujú, že konšpirátor, ktorý túto lož šíri, by si najprv mal overiť, o čom zverejnený registračný protokol vlastne hovorí. Rozhodne to nie je žiadne potvrdenie spolupráce s Štb. Práve naopak. Dôkazom sú značky PO pri oboch menách.

„PO je značka pre spis preverovanej osoby. Sústreďoval písomnosti previerkového charakteru na osoby z hľadiska ich nebezpečnosti. Je teda zrejmé, že obaja boli považované za preverované, resp. nepohodlné osoby,“ vysvetľujú policajti.

Zároveň ironicky odkazujú konšpirátorom, aby si najprv doštudovali veci, ak chcú niečo verejne vyhlasovať.

Dôležité aktuality

ON si to nezaslúži

Zo statusu je nepochybné, že policajti mali Milana Lasicu v láske a úcte. Spomenuli si, že len nedávno im nezištne pomáhal pri tvorbe kampane proti online podvodom a preto za ním tiež smútia. O to viac ich pobúril nechutný hoax, ktorý ho chce pošpiniť tesne po jeho smrti.

„Milan Lasica je bezpochyby jedna z najväčších legiend slovenského divadla, humoru a hudby. Nedovolíme, aby sa šírením dezinformácií poškodilo jeho meno, pretože práve ON si to nezaslúži,“ dodávajú policajti.

Približujú, že slávny humorista a herec bol všetko, len nie prisluhovač komunistického režimu. Práve naopak – celá jeho rodina po roku 1948 trpela.

Jeho otec prišiel o zamestnanie a komunisti opakovane zakazovali Lasicovi a Satinskému vystupovať v televízii a divadle. Televízna stopka trvala až osem rokov. Je preto absurdné podozrievať oboch hercov, že s režimom akokoľvek kolaborovali.

Čo hýbe Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM