Zo Slovenska

Poľnohospodári žasnú: Ľudia nevedia čo so sebou, ležia na pšenici či kočíkujú po repke

Na poliach si celé rodiny rozložia deky na pšenici alebo sa prechádzajú po repke či s kočíkmi navštevujú vinohrady. Poľnohospodári prosia, aby ste to nerobili!

Ilustračný obrázok k článku Poľnohospodári žasnú: Ľudia nevedia čo so sebou, ležia na pšenici či kočíkujú po repke
Zdroj: TASR

Poľnohospodári prosia ľudí, aby sa neprechádzali po poliach a vinohradoch. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Prechádzky

Poľnohospodári sa podľa nej obracajú na turistov a rodiny s deťmi, aby sa v týchto dňoch neprechádzali po poliach a vinohradoch. Podľa skúseností pestovateľov a vinohradníkov sa práve v čase obmedzení pre nový koronavírus začali ľudia vo výraznejšej miere pohybovať práve v lokalitách, kde poľnohospodári zakladajú budúcu úrodu.

„Výlet do prírody neznamená, že automaticky pôjdeme tam, kde sa v týchto dňoch seje, sadí a ošetrujú porasty. Nie je to ani férové voči pracujúcim pestovateľom a ani bezpečné, keďže niekde robíme aj postreky. Na niektorých miestach si totiž celé rodiny rozložia deky na pšenici alebo sa prechádzajú po repke či s kočíkmi navštevujú vinohrady,“ apeluje k zodpovednosti riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Bratislave Andrea Zahradníková.

Dodala, že poľnohospodári aj v tejto mimoriadnej situácii naďalej pokračujú v jarných prácach, ošetrujú pôdu, sadia zeleninu, sejú obilniny. „Je v záujme nás všetkých, aby sme jarné práce nevhodným pohybom na miestach, kde majú byť len pestovatelia, neobmedzovali ich prácu a nevystavovali sa zbytočnému riziku z možného úrazu,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM