Zo Slovenska

Pomáhajme seniorom, vyzýva prezidentka: Je bolestné vidieť, ako sa musia uskromňovať

Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa starších ľudí pripomenula dôležitosť pomáhať seniorom. Kríza a zdražovanie ich môže posunúť blízko k chudobe.

Ilustračný obrázok k článku Pomáhajme seniorom, vyzýva prezidentka: Je bolestné vidieť, ako sa musia uskromňovať
4
Galéria

Prezidentka pri príležitosti Medzinárodného dňa starších ľudí popriala prostredníctvom statusu na sociálnej sieti všetkým seniorom pevné zdravie.

Dôchodcom tiež želá, aby úctu, solidaritu a pocit plnohodnotnej spolupatričnosti cítili každý jeden deň v roku.

„Zdá sa mi dôležité to pripomenúť predovšetkým dnes, kedy kríza vystavuje starších ľudí enormnej záťaži a ohrozeniu. Zdražovanie a inflácia sa dotknú prakticky každého, no práve seniorov môžu posunúť nebezpečne blízko k hranici chudoby – alebo až za ňu,“ napísala na sociálnej sieti prezidentka.

Prečítajte si tiež

Potrebujú pomoc

„Je bolestné vidieť, ako sa ľudia, ktorí majú za sebou množstvo zásluh, skúseností a odpracovaných rokov, zrazu musia uskromňovať v základných životných potrebách a ešte sa aj cítiť ako príťaž spoločnosti. Spôsob verejnej diskusie totiž tento pocit neraz navodzuje, najmä ak je reč o výške dôchodkov, sociálnych kompenzáciách, službách či zdravotnej starostlivosti,“ myslí si prezidentka.

Vyzýva na pomoc seniorom. „Potrebujú materiálnu pomoc v podobe konkrétnych opatrení, ale potrebujú aj podporu neformálnu, ľudskú. Obyčajný prejav lásky, úcty a pochopenia, ktorý môže každý z nás venovať svojim rodičom, starým rodičom, starším ľuďom vo svojom okolí, priateľom,“ dodala Zuzana Čaputová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Prezidentka Zuzana Čaputová so seniormi
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM