han Magazín

Posledná rozlúčka s maestrom: Francúzi odprevadili Belmonda do hereckého neba, FOTO

Smútok, smútok a smútok. Tak to vyzeralo vo Francúzsku, ktoré sa vo štvrtok rozlúčilo s obľúbeným hercom Jeanom-Paulom Belmondom. Ten zomrel v pondelok vo veku 88 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Posledná rozlúčka s maestrom: Francúzi odprevadili Belmonda do hereckého neba, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Smútočná rozlúčka so štátnymi poctami sa konala na nádvorí Invalidovne v Paríži, kde bola vystavená rakva s telom herca, ktorý bol jednou z ikon francúzskej Novej vlny v kinematografii.

Slová vnuka

S príhovorom vystúpil aj hercov 27-ročný vnuk Victor, ktorý uviedol, že Belmondo bol „večným slniečkom“. Dodal, že si je istý, že „aj tam, kde je teraz, sa usmieva“ a bol by šťastný, keby videl, ako „Francúzi prejavujú svoju lásku tomu, kto ich tak miloval“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v narážke na názov filmu Le Magnifique (uvádzaný v SR ako Muž z Acapulca) ubezpečil, že Belmondo „navždy zostane veľkolepý“. Zosnulého označil za „národný klenot“.

„Milujeme Jeana-Paula Belmonda, pretože sa na nás podobá. Obdivujeme ho, rozosmieva nás. Belmondo bol ako my, len lepší,“ povedal Macron, ktorý herca vyzdvihol ako verného priateľa, milujúceho syna a obetavého otca. Dodal, že spolu s hercom „odchádza časť našich životov“. „Zbohom, Bébel,“ rozlúčil sa Macron, použijúc Belmondovu prezývku.

Tisíc smútiacich

Na nádvorí Invalidovne boli okrem hercovej rodiny prítomní aj jeho priatelia, kolegovia z hereckej branže, športovci, ale aj politici vrátane exprezidenta Francoisa Hollanda. Na rozlúčke priamo na nádvorí Invalidovne sa mohlo zúčastniť asi 1 000 ľudí, ktorí museli predložiť svoj covidpas.

Pred Invalidovňou, kde boli nainštalované veľké obrazovky na sledovanie priameho prenosu z rozlúčky, sa zišli stovky fanúšikov. Pred obradom i po ňom sa na týchto obrazovkách objavili známe scény z filmov, ktoré Belmondovi priniesli slávu a obdiv.

Aj pre verejnosť

Vo štvrtok večer bude Invalidovňa sprístupnená pre širšiu verejnosť, ktorá bude môcť vzdať hercovi hold pri vystavenej rakve, informoval na svojom webe denník Le Figaro. Z nádvoria ju na záver poslednej rozlúčky preniesli do historickej budovy za búrlivého potlesku prítomných a za zvukov skladby Chi Mai od Ennia Morriconeho, ktorá znie vo filme Profesionál, kde Belmondo stvárnil rolu tajného agenta.

Ďalšie aktuálne témy

Agentúra AFP pripomenula, že podobný obrad bol naposledy zorganizovaný v roku 2019 na počesť francúzskeho exprezidenta Jacqua Chiraca.

Pohrebná omša sa uskutoční v piatok v kruhu najbližšej rodiny v parížskom chráme Saint-Germain-des-Prés.

Belmondo účinkoval vo vyše 80 filmoch a pracoval s celou škálou popredných francúzskych režisérov. Práve film Jeana-Luca Godarda Na konci s dychom priniesol obom trvalú slávu.

Belmondo, Francúzmi s láskou prezývaný Bébel, bol aj talentovaným športovcom, ktorý robil nebezpečné kaskadérske čísla vo svojich filmoch často osobne.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Témy, ktoré sú aktuálne na PRETRASE

Posledná rozlúčka s Belmondom
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM