Jakub Forgács Zo Slovenska

Poznáme slovenských REKORDÉROV v očkovaní: Tieto DVE obce sú presne na opačných koncoch

Kým v jednej je 1. dávkou zaočkovaných iba zopár percent ľudí, druhá je najzaočkovanejšou na Slovensku. Viete, o ktoré obce ide?

Ilustračný obrázok k článku Poznáme slovenských REKORDÉROV v očkovaní: Tieto DVE obce sú presne na opačných koncoch
Zdroj: unsplash.com

Juh stredného Slovenska patrí medzi najmenej zaočkované oblasti. Spadajú sem regióny Novohrad, Gemer či Malohont. Absolútnym a poriadne nelichotivým slovenským rekordérom je obec Sása v Revúckom okrese, v ktorej prvú dávku vakcíny dostalo podľa portálu uniamiest.sk zatiaľ iba 5,34 % obyvateľov.

Chudobní a nevzdelaní

Starostka Sásy Mária Bystránová pre tvnovniny.sk uviedla, že sú chudobnou dedinou, v ktorej tvoria drvivú väčšinu Rómovia. „Narážajú na dva problémy: neschopnosť ľudí cestovať do mesta za očkovaním a hoaxom, ktorým ľudia v dedine veria,“ píše portál.

„Ja si myslím, že je tu stále možnosť ľudí presvedčiť k očkovaniu. U nás sú chudobní a nevzdelaní ľudia, ale dá sa s nimi dohodnúť. Nie sú agresívni. Nie sú tu hádky, bitky ani krádeže. Žijeme si tu spokojne. Určite pomôže aj osobné presviedčanie starostov,“ povedala pre tvnoviny.sk Bystránová.

Pozitívny rekordér

Na juhu Banskobystrického kraja sa však nachádza aj pozitívny príklad boja proti ochoreniu Covid-19. Ide o obec Žibritov v okrese Krupina.

Podľa údajov uniamiest.sk tu prvú dávku vakcíny dostalo už 78,18 % obyvateľov, čo je najviac na Slovensku.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM