Cestovanie

Poznáte sysliu lúku? Rozkošné hlodavce vám tu budú doslova zobať z dlane

Syseľ je totiž od prírody veľmi plaché zvieratko, no vďaka pravidelnému prikrmovaniu ochranárov si na prítomnosť človeka pekne zvykol.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte sysliu lúku? Rozkošné hlodavce vám tu budú doslova zobať z dlane
9
Galéria
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Ak patríte k tým, ktorí sa rozplývajú nad videami rozkošných hlodavcov pri kŕmení či leňošení, Muránska planina bude pre vás rajom na zemi!

Kŕmenie z dlane

Na zelenej lúke v lokalite Biele vody môžete počas sezóny pozorovať jednu z najpočetnejších kolónií sysľa pasienkového na Slovensku.

Drobci sa dokonca neboja prísť až tesne k vám a radi sa nechajú nakŕmiť priamo z dlane.

To pritom nie je úplne samozrejmé. Syseľ je totiž od prírody veľmi plaché zvieratko, no vďaka pravidelnému prikrmovaniu ochranárov si na prítomnosť človeka pekne zvykol.

Sysle väčšinu roku prespia zalezené vo svojich podzemných norách. Ak ich chcete vidieť, vyberte sa na výlet na Muránsku planinu niekedy od marca do konca septembra. Ideálne podmienky na pozorovanie drobných hlodavcov sú samozrejme počas slnečného dňa. So západom slnka či počas daždivých dní zaliezajú do nory.

Sysľovisko nájdete približne dva kilometre od obce Muráň. Asi päť minút od lúky sa nachádza odstavná plocha, kde je možné zaparkovať. Počítajte ale s tým, že v sezóne môže byť parkovisko plne obsadené. Z Muráňa sa ale na sysľovisko dostanete aj peši po lúkach tiahnucich sa od Muráňa až po sysľovisko popri štátnej ceste.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM