Kristína Nemcová Regióny Cestovanie

Poznáte toto miesto? V okruhu jedného kilometra nájdete hneď tri turistické atrakcie

Malú dedinu za Novým Mestom nad Váhom pozná málokto, no ponúka niekoľko možností, ako využiť svoj voľný čas v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte toto miesto? V okruhu jedného kilometra nájdete hneď tri turistické atrakcie
Zdroj: Dnes24.sk

Neďaleko Nového Mesta nad Váhom nájdete nenápadnú odbočku do ešte menej nápadnej dedinky menom Haluzice. Hoci Slováci jej tajomstvá a krásy už objavili, známou turistickou lokalitou by sme ju nenazvali.

Bohatý kilometer

V okruhu jedného kilometra nájdete hneď tri atrakcie, z ktorých nebudete chcieť obísť ani jednu. Autom sa pohodlne dostanete na parkovisko, z ktorého hneď prejdete na náučný chodník.

Máte na výber dve možnosti cesty. Buď chcete prejsť najskôr Haluzickú tiesňavu a dostať sa hore kopcom k Haluzickému kostolíku, alebo prejdete najskôr okolo kostolíka do tiesňavy.

Ak však nechcete obísť vyhliadku Hájnica, odporúčame druhú možnosť, aby ste sa potom nemuseli vracať späť.

Haluzická tiesňava

Ak sa chcete cítiť ako uprostred dažďového pralesa, určite vám odporúčame sem zájsť. Haluzická tiesňava sa rozprestiera hneď po nižšie spomenutým Haluzickým kostolíkom a skrýva v sebe neskutočné prírodné bohatstvo.

Navyše sa tiesňava neustále rozširuje a prehlbuje, pretože bojuje s bujnou zeleňou, ktorá má v nej vytvorené ideálne podmienky pre rast. Terén tiesňavy je nenáročný, ale odporúčame sa dobre obuť, aby ste zvládali aj nečakané nástrahy prírody, potok a blato.

Haluzický kostolík

Románsky kostolík bol postavený už v roku 1240, ide teda o ozajstný unikát. Okolo neho vystavaný ochranný kamenný múr s vežami a strieľňami, pretože okrem cirkevnej funkcie plnil aj úlohu ochrany pred povodňami, búrkami a nepriateľskými vojskami.

Haluzický kostolík však neskôr dobyli. Dnes kostolík už viac ako 200 rokov chátra, dokonca sa časť múru prepadla už do Haluzickej tiesňavy, nad ktorou sa týči. V jeho areáli sa môžete kochať okolím a užívať si pokojnú atmosféru.

Rozhľadňa Hájnica

Na rozhľadňu je veľmi dobrá prístupnosť a výhľad z nej na celé okolie je očarujúci. Je vo výške 341 metrov nad morom, no z veľkoleposti výhľadu budete prekvapení.

Výstup potrvá asi desať minút a ani sa veľmi nezadýchate. Dnes pri rozhľadni nájdete aj ohnisko s drevenými lavičkami, čiže si môžete pokojne naplánovať aj rodinnú opekačku.

Skvelá pomôcka na cestovanie!

Haluzice v sebe skrývajú poklad
11
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM