ELA Magazín Cestovanie

Pozor! Chorvátsko mení dopravné predpisy: Dotknú sa nielen vodičov + PREHĽAD

Od 30. júla vstupujú do platnosti nové pravidlá cestnej premávky v Chorvátsku. Ak sa chystáte na Jadran autom, dajte si pozor, aby sa vám dovolenka nepredražila o zvýšenú pokutu.

Ilustračný obrázok k článku Pozor! Chorvátsko mení dopravné predpisy: Dotknú sa nielen vodičov + PREHĽAD
14
Galéria

Nové pravidlá sa týkajú aj turistických stredísk. Vo väčšine z nich za ich porušenie hrozia vysoké pokuty. Dovolenková krajina zavádza nové pravidlá pre kolobežkárov aj korčuliarov!

V zákone o bezpečnosti cestnej premávky sa totiž kolobežky a kolieskové korčule stávajú pomocnými prostriedkami pre chodcov a sú zavedené pravidlá pre ich užívateľov, informuje portál Dnevnik.

Nové pravidlá i vyššie pokuty

Chorváti rozširujú v rámci pravidiel cestnej premávky okruh dopravných prostriedkov. Budú sem patriť kolobežky, elektrické jednokolky či tzv. sagway.

Za tie prostriedky sa majú považovať tie s elektromotorom s výkonom najviac 0,6 kW, ktoré nemôžu vyvinúť rýchlosť vyššiu než 25 km/h na rovnej vozovke a nemajú sedadlá. Elektrokolobežky, ktoré majú vyšší výkon alebo sú rýchlejšie, musia spĺňať podmienky pre prevádzku na chorvátskych cestách a byť zaregistrované.

Na týchto dopravných prostriedkoch, ako aj na korčuliach, sa bude vyžadovať nosenie prilby. Nezanedbateľná novinka je aj pre tých, ktorí zvyknú počúvať hudbu: počas jazdy na nich a na bicykloch nebude prípustné mať hoci len v jednom uchu slúchadlo.

Sankcie za porušenie sú vo výške 300 kún, čo je v prepočte necelých 40 eur. Pokuty z 500 na 1 000 kún sa zvyšujú aj za prekročenie povolenej rýchlosti. Vodiči tak môžu zaplatiť v prepočte niečo vyše 130 eur.

Chýba vám v aute lekárnička? Ak ju nemáte, pokuta je 39 eur. Medzi novinkami je aj to, že keď lekár zistí u nejakého vodiča nespôsobilosť viesť vozidlo či už zo zdravotných alebo iných dôvodov, bude mať povinnosť nahlásiť to polícii.

Jazda na korčuliach

Kolobežkári, cyklisti a tí, ktorí využívajú pomocné prostriedky pre chodcov, musia mať na sebe v noci i vo dne za zníženej viditeľnosti reflexnú vestu, oblečenie alebo iné reflexné prvky.

Ak si vyberiete spomínanú formu prepravy, pohybovať sa musíte po jazdnom pruhu alebo cestičke pre cyklistov. Výnimočne, ak tam nie je cyklochodník alebo jazdný pruh, môžete jazdiť po chodníkoch. Musíte dbať na bezpečnosť ostatných účastníkov premávky.

V prípade, že pri pozemnej komunikácii nie je cyklochodník alebo jazdný pruh pre cyklistov, môžu sa kolobežkári pohybovať po cestách, kde je rýchlosť jazdy obmedzená na 50 km/h a kde je dopravná značka, ktorá umožňuje pohyb pomocného prostriedku. Zároveň sa musia pohybovať čo najbližšie pravému okraju vozovky.

Vedeli ste?

Za mladého vodiča Chorváti považujú od roku 2008 držiteľa vodičského oprávnenia vo veku do 24 rokov. „Pre túto skupinu platí celoplošné zníženie rýchlostného limitu mimo obce o 10 km/h. To znamená, že mimo obce platí 80 km/h rýchlostný limit, potom maximálne 100 km/h na rýchlostných cestách a 120 km/h na diaľniciach. V prípade využitia mopedu je potom zakázané prekročiť rýchlosť 40 km/h,“ píše motoristický portál autoviny.sk.

Mnohí dovolenkári tiež využívajú benevolentnejší prístup tamojších policajtov k alkoholu za volantom, keďže zákon povoľuje viesť motorové vozidlo aj pod vplyvom alkoholu do 0,5 promile.

Táto tolerancia však neplatí pre mladých vodičov. Rovnako by si mladí vodiči mali dávať pozor aj na lieky, ktoré vplývajú na schopnosti riadiť vozidlo.

Posledné zaujímavé obmedzenie sa týka výkonu motora. Vodič do 24 rokov v Chorvátsku nesmie šoférovať osobné auto s výkonom motora nad 80 kW. Za porušenie je pokuta 1 000 kún.

Chorvátsko
8
Galéria

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM