MI Zo zahraničia

Predbiehali sa v očkovaní a teraz čelia trestnému oznámeniu!

Aj v Česku riešia škandály v súvislosti s protekčným predbiehaním sa v poradovníku na očkovanie. Lenže tam týmto hriešnikom už hrozí paragraf.

Ilustračný obrázok k článku Predbiehali sa v očkovaní a teraz čelia trestnému oznámeniu!
Zdroj: TASR/AP

Keby si Dominika Cibulková dovolila predbehnúť sa v očkovacom poradovníku v Česku, zrejme by si už dnes zháňala právnika. Spolok Moravský ombudsman v Brne podal trestné oznámenie na viacerých vysokých úradníkov, ktorí si uchmatli vakcíny pre seba a svojich príbuzných.

Očkovací papalášizmus

Prominentov, ktorým v Česku hrozí trestné stíhanie, je viacero. Portál novinky.cz približuje, že ide napríklad o riaditeľa nemocnice Florián v Českom Krumlove, ktorý prednostnú vakcínu ponúkal aj príbuzným svojich zamestnancov.

„Riaditeľ mal dokonca pripravený zoznam zhruba dvoch stoviek protekčných ľudí, pričom tridsiati vakcínu skutočne dostali,“ píše portál.

Pavel Březovský už dokonca musel odstúpiť z funkcie riaditeľa Štátneho zdravotného ústavu. Tiež umožnil prednostné očkovanie nielen zamestnancov ale aj ich príbuzných.

Hlavy padali aj na českom ministerstve zdravotníctva, kde šéf rezortu Jan Blatný odvolal svoju námestníčku Alenu Šteflovú, ktorá sa nechala prednostne zaočkovať spolu s manželom.

Podobných prípadov je v Česku viacero a na ich aktérov podal spolok Moravský ombudsman trestné oznámenie priamo do rúk šéfky štátneho zastupiteľstva Lenky Bradáčovej.

Viaceré paragrafy

Autori trestného oznámenia uvádzajú, že títo vysokí verejní funkcionári vakcíny zneužili a mohli tak porušiť viacero paragrafov, za čo by mali byť stíhaní.

„Je tu podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov – zneužitie právomocí, marenie úlohy verejného činiteľa, poškodzovanie cudzích práv i všeobecné ohrozenie,“ uvádzajú novinky.cz.

Brnenský spolok sa definitívne rozhodol podať trestné oznámenie v okamihu, keď zistil, že sú stíhaní ľudia porušujúci karanténu.

„O tom, že by bol rovnaký postup uplatnený aj proti ľuďom, ktorí neoprávnene kradnú vakcíny dôchodcom, štátni zástupcovia mlčia,“ uviedol predseda spolu Martin Číhal.

Je presvedčený, že takýto očkovací papalášizmus zvyšuje riziko fatálneho priebehu ochorenia u ľudí z rizikových skupín, ktorí sa k vakcíne dostanú neskôr a v konečnom dôsledku sa tak celkovo predlžuje trvanie pandémie v Česku.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM