Aktualizované MI Zo Slovenska

Prekvapivá zmena v interrupciách! Časť žien to bude mať ťažšie

Nová vyhláška ministerstva zdravotníctva o prerušení tehotenstva poriadne nahnevala najmä členov SaS. Padajú slová o inkvizícii a ohrození zdravia žien.

Ilustračný obrázok k článku Prekvapivá zmena v interrupciách! Časť žien to bude mať ťažšie
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Na novinku z rezortu ministra Mareka Krajčího (OĽaNO) upozornila Simona Petrík z mimoparlamentnej strany Spolu. Podľa novej vyhlášky už ženy nad 40 rokov nebudú mať prerušenie tehotenstva zadarmo, ale budú si musieť za zákrok platiť. To v sebe nesie viacero rizík.

Aktualizované 11:40 Rezort zdravotníctva svoj krok vydať nové znenie vyhlášky k zákonu o umelom prerušení tehotenstva zdôvodnil tým, že v spoločnosti možno dlhodobo sledovať, že vek matiek – rodičiek je vyšší a ich tehotenstvo býva bezproblémové.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová poznamenala, že vyhláška vznikla v 80. rokoch minulého storočia. „Odvtedy prenatálna medicína pokročila. Zmenou vyhlášky odstraňujeme diskrimináciu na základe veku. Vypustila sa len zdravotná indikácia počatia po 40. roku na ukončenie tehotenstva. Ak bude mať žena po 40-tke zdravotnú indikáciu inú, akou je vek, nič sa nemení a ukončenie tehotenstva bude aj naďalej hradené z verejného zdravotného poistenia,“ uviedla.

To je diskriminácia!

Doteraz platilo, že pri posudzovaní žiadosti ženy o interrupciu bol vek nad 40 rokov vnímaný ako zdravotná indikácia, a preto bol zákrok zadarmo. Vo vyššom veku totiž prudko stúpa aj riziko poškodenia plodu a ohrozenia zdravia ženy. Od teraz to už platiť nebude.

„Veľmi nenápadne tak minister Krajčí týmto ženám spoplatnil interrupcie a ešte argumentuje tým, že je v jeho záujme zrušiť diskrimináciu žien na základe veku,“ uvádza Simona Petrík vo svojom blogu.

Minister Krajčí túto zmenu komunikoval ešte v lete a vysvetľoval, že je prirodzená vzhľadom na medicínsky pokrok.

„Dlhodobo v spoločnosti sledujeme, že vek mamičiek, rodičiek je vyšší a ich tehotenstvo býva bezproblémové. Pôvodná vyhláška vznikla v 80. rokoch, odvtedy prenatálna medicína pokročila. Zmenou vyhlášky odstraňujeme diskrimináciu na základe veku,“ uvádza cas.sk slová ministra Krajčího.

Hazard so zdravím?

Nová vyhláška nadobudne účinnosť 1. marca tohto roku a už vyvolala veľké vášne. Podľa S. Petrík je to celé „poriadne bizarné,“ pretože podľa nej by malo byť prerušenie tehotenstva preplácané zdravotnou poisťovňou pre všetky ženy bez ohľadu na vek.

„Vážený pán minister, vy týmto krokom nerušíte diskrimináciu žien, vy hazardujete so zdravím žien, ktoré je teraz z dôvodu pandémie oveľa viac vystavené riziku… Touto vyhláškou ste potichu spôsobili, že mnohé ženy budú nútené hľadať iné cesty na vykonanie interrupcie, ktoré ich môžu stáť život,“ dodáva S. Petrík.

Mnoho tehotných žien vo vyššom veku sa rozhoduje pre potrat z ekonomických dôvodov, pretože už majú viac detí a ďalšie by neuživili.

Je to obzvlášť akútny problém v čase pandémie, keď sa práve sociálne slabšie rodiny a samoživiteľky prepadli do ešte väčšej chudoby.

Ani inkvizícia neprekvapí

Na novú ministerskú vyhlášku už zareagovali veľmi negatívne viacerí členovia koaličnej SaS. Bratislavský župan Juraj Droba sa čuduje, či skutočne v tejto ťažkej covidovej dobe nemá ministerstvo zdravotníctva inú prácu, ako riešiť interrupcie a ešte týmto spôsobom.

„Výsledok bude aj to, že sociálne slabšie ženy si interrupciu nebudú môcť dovoliť, keďže jej cena je v stovkách eur a podobne ako v Poľsku budú vyhľadávať lacné a nebezpečné spôsoby,“ uviedol bratislavský župan na svojom Facebooku.

„Po tejto vyhláške a posledných vyhláseniach pani Záborskej na túto tému ma už neprekvapí ani návrat inkvizície,“ píše J. Droba.

Sú tu dôležitejšie témy…

Pripomína, že ministerstvo by sa malo venovať dôležitejším veciam, ako sú kolabujúce zdravotníctva a očkovanie. „Ale ak si už našli čas venovať sa uprostred pandémie interrupciám, radšej nech sa zamerajú na osvetu a predchádzanie nechceného tehotenstva, tam máme rezervy.“

Aj šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková z SaS sa pridala ku kritikom. Marekovi Krajčímu pripomenula, že Slovensko má najviac obetí koronavírusu v prepočte na obyvateľa na svete, a to by mal jeho rezort riešiť.

„Pán minister by sa konečne mal prestať venovať vnucovaniu svojho náboženského presvedčenia celému Slovensku a začať sa venovať riešeniu problémov s Covidom. Medzičasom je totiž v tejto otázke najneúspešnejším ministrom NA SVETE!“ Uviedla J. B. Cigániková na svojom Facebooku.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM