Zo Slovenska

Premiér: Hovorí sa to ťažko, ale návrat detí do škôl je obrovské riziko a hazard

Vypočuť aktuálne hlas odborníkov, ktorí považujú otváranie škôl za bezpečné, a k tomu urobiť výnimky podľa návrhov koaličných strán, je príliš veľké riziko.

Ilustračný obrázok k článku Premiér: Hovorí sa to ťažko, ale návrat detí do škôl je obrovské riziko a hazard
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Na sociálnej sieti to uviedol premiér Igor Matovič (OĽANO), odvoláva sa pritom na predbežné výsledky pretestovania pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 zo stredy (3. 2.) na zistenie podielu britskej mutácie nového koronavírusu na Slovensku. Nový variant vírusu sa potvrdil zatiaľ v 71 percentách preverovaných vzoriek.

Je to riziko

„Otvorením len prvého stupňa základných škôl pôjde zároveň asi 150-tisíc rodičov detí do práce. Britská mutácia je výrazne agresívnejšia (nákazlivá), spôsobuje viac hospitalizácií a úmrtí. Taký výrazný podiel britskej mutácie zároveň znamená, že akékoľvek uvoľnenie bez adekvátnych ochranných/kom­penzačných opatrení spôsobí nárast pozitívnych prípadov a len zhoršenie situácie,“ vyhlásil Matovič.

Verí, že dohoda v koalícii bude sledovať prioritne ochranu zdravia a životov, a nie percentá popularity aktérov.

Premiér totiž tvrdí, že niektoré koaličné strany posledné dni „mimoriadne tlačia“ na ďalšie a ďalšie výnimky. „Zaznel už aj návrh otvárať obchody,“ podotkol.

Premiér zároveň oznámil, že na rokovaniach koaličných strán o COVID automate sa tento týždeň cielene nezúčastňuje. „Lebo chcem, aby si za rozhodnutím koalície stáli všetky strany koalície a neukazovalo sa prstom vždy len na mňa,“ vysvetlil.

Ilustračné foto, TASR

Britský variant B1.1.7 ... 71% !!! Požiadal som Úrad verejného zdravotníctva o pretestovanie všetkých pozitívnych...

Posted by Igor Matovic on Friday, February 5, 2021

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM