Magazín

Premiérový bozk a jedlo potreté petrolejom: TOP 20 zaujímavosti o Mrázikovi + KVÍZ

Filmová rozprávka Mrázik sa počas desaťročí stala doslova legendou. Vybrali sme pre vás tie najväčšie zaujímavosti, ktoré ste možno ani len netušili.

Ilustračný obrázok k článku Premiérový bozk a jedlo potreté petrolejom: TOP 20 zaujímavosti o Mrázikovi + KVÍZ
Zdroj: YouTube.com/Сказки на ночь

Aké by to boli Vianoce bez obľúbeného Mrázika? Sovietska rozprávka uzrela svetlo sveta už v roku 1964. Od tej doby sa stala stálicou vianočnej ponuky televíznych staníc.

Film z pera scenáristu Nikolaja Robertoviča Erdmana, ktorý režíroval Alexandr Arturovič Rou, využíva motívy tradičný ruských rozprávok.

Diváci po celom svete si tak môžu počas najkrajších sviatkov pozrieť príbeh Nastenky (Natalija Sedychová), jej nevlastnej sestry Marfuše (Inna Čurikovová), Mrázika (Alexandr Chvylja) a Ivana (Eduard Izotov).

Nemalej obľube sa teší aj ikonická postava Baby Jagy v podaní Georgija Milljara. Sovietska rozprávka počas desaťročí doslova zľudovela. Spája sa s ňou však aj množstvo faktov, ktoré sa oplatí vedieť.

TOP zaujímavosti o obľúbenej rozprávke:

  1. Deduško Hríbik nebol muž! Kostým si obliekla herečka Galina Borisova.
  2. Aby toho „prehadzovania“ pohlaví nebolo málo, Baba Jaga bol v skutočnosti Georgij Milljar.
  3. Herečka Natalija Sedychová (Nastenka) mala počas natáčania iba 14 rokov. Jej filmový bozk s Ivanom boj jej prvým bozkom v živote.
  4. Natalija sa na konkurz vydala tajne bez povolenia od rodičov. Keď sa o tom dozvedeli, natáčanie jej zatrhli. Napokon ich presvedčil režisér a sľúbený honorár.
  5. V závere rozprávky sa konala svadobná hostina. Vedeli ste o tom, že bola skutočná? Vystupovali v nej v kostýmoch odetí svadobní hostia Georgija Milljara (Baby Jagy).
  6. Režisér Alexandr Arturovič Rou získal za Mrázika cenu Zlatého leva v Benátkach. V USA sa však film dostal na zoznam sto NAJHORŠÍCH filmov všetkých čias!
  7. Chalúpka Baby Jagy bola v skutočnosti len dobre prepracovaná maketa.
  8. Pri natáčaní sa poriadne šetrilo. V scéne, keď Marfuša (Inna Čurikovová) sedí pod smrekom a čaká na Mrázika, si diváci mysleli, že popíja mlieko. V skutočnosti sa jednalo iba o zafarbenú vodu.
  9. V rovnakej scéne sa šetrilo ešte v jednom prípade. Jablká boli totiž nahradené cibuľou. Herečka sa do nej musela zahryznúť a predstierať, že je chutné ovocie.
  10. Čurikovová si toho počas natáčania užila viac než dosť. V scéne, kde sa Marfuša topí, sa totiž musela ponoriť do špinavého jazierka plného pijavíc.
  11. Opäť sa vrátime k šetreniu. Aby herci pri záverečnej svadobnej hostine neodjedali z jedla na stoloch, štáb všetky pochúťky natrel petrolejom.
  12. Herec Georgij Milljar sa s postavou Baby Jagy poriadne zžil. Kostým si totiž navrhol sám.
  13. Režisér si predstavoval Marfu oveľa škaredšiu než Nastenku. Herečke Inne Čurikovovej preto dokonca zakázal čo len si upraviť rozstrapatené vla­sy.
  14. Inna si rozprávku pozrela len jediný raz. Keď sa premiérovo uvidela ako Marfuša, rozplakala sa a chcela utiecť z natáčania.
  15. V čase natáčania nebol v okolí Moskvy žiadny sneh. Štáb sa tak presunul za polárny kruh a herci skutočne mrzli.
  16. Po premiére zaplavili Nataliju Sedychovú (Nastenka) tisícky zaľúbených listov. Podľa režiséra mala odpovedať na všetky. Napokon odpísala len správam od väzňov. Bála sa totiž, že by jej po ich prepustení mohli ublížiť.
  17. Alexandr Chvylja (Mrázik) dlhé roky zabával pohlavárov na silvestrovskej párty v Kremli, kde stvárňoval postavu Deda Mráza.
  18. Eduard Izotov (Ivan) nemal na ružiach ustlané. V roku 1983 sa dostal na tri roky do väzenia a bol mu zhabaný majetok. Prekonal 6 mŕtvic a prišiel o pamäť. Svoj život dožil za múrmi psychiatrie.
  19. Režisér mal najprv na postavu Marfuše inú favoritku. Keď však Inna Čurikovová predviedla lúskanie orechov zubami, bolo rozhodnuté! Scénu napokon využili aj vo filme a stala sa doslova legendárnou.
  20. S hercom stvárňujúcim Babu Jagu mali o „zábavu“ postarané. Georgij Milljar totiž holdoval alkoholu a tak musel režisér striehnuť, aby mu nikto nepredal ani kvapku.

Myslíte si, že obľúbená rozprávka vás už nemá čím prekvapiť? Svoje vedomosti o obľúbených cukríkoch si môžete overiť v našom kvíze!

Kliknite SEM: Ako dobre poznáte legendárneho Mrázika?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavosti zo sveta filmu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM