han Zo zahraničia

Prvomájové PROTESTY vo Francúzsku sa vymkli kontrole: Viac ako 100 policajtov sa zranilo, FOTO

Najmenej 108 policajtov utrpelo zranenia pri prvomájových protestoch vo Francúzsku, počas ktorých demonštranti vyjadrovali svoju nespokojnosť aj s nedávno schválenou dôchodkovou reformou.

Ilustračný obrázok k článku Prvomájové PROTESTY vo Francúzsku sa vymkli kontrole: Viac ako 100 policajtov sa zranilo, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Pri zásahoch bezpečnostných zložiek bolo zadržaných 291 ľudí. Informoval o tom v pondelok večer francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, uviedla agentúra AFP.

Uvedený vysoký počet zranených policajtov na 1. mája je podľa Darmanina „veľmi zriedkavý“. Minister spresnil, že jeden policajt, ktorého zasiahla zápalná fľaša, utrpel popáleniny na tvári a rukách, no nie je v ohrození života.

Státisíce demonštrantov

Podľa ministerstva vnútra sa na pondelňajších protestoch po celom Francúzsku zúčastnilo približne 782.000 ľudí, z toho okolo 112.000 v hlavnom meste Paríž.

Odborový zväz CGT tvrdí, že celkový počet demonštrantov dosiahol 2,3 milióna vrátane 550.000 v Paríži.

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová násilie na prvomájových podujatiach odsúdila ako „neprijateľné“.

„V mnohých mestách vo Francúzsku bol tento prvý máj momentom zodpovednej mobilizácie a odhodlania. O to viac je neprijateľné násilie počas demonštrácií,“ napísala na Twitteri.

Obsadili aj hotel

Francúzska polícia monitorovala protesty aj pomocou dronov. Stalo sa tak po tom, čo parížsky súd zamietol žiadosť ľudskoprávnych aktivistov na ich zákaz.

Bezpečnostné sily nasadili slzotvorný plyn proti demonštrantom v Toulouse a Nantes. V Lyone výtržníci podpálili štyri autá. V Marseille demonštranti nakrátko obsadili luxusný hotel InterContinental, kde rozbili kvetináče a poškodili nábytok.

Výber z aktuálnych tém:

Demonštrácie vo Francúzsku
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM