Marek Kravjar Správy

Psychopat z Trnavy, zradca Bugár a choďte do čerta. Fico vysvetľoval 13. dôchodky a prídavky na deti

Predseda Smeru zvolal tlačovku. Kritizoval opozíciu, koaličného partnera Most-Híd aj novinárov. Vďaky sa dočkali poslanci Sme rodina.

Ilustračný obrázok k článku Psychopat z Trnavy, zradca Bugár a choďte do čerta. Fico vysvetľoval 13. dôchodky a prídavky na deti
Zdroj: TASR

Predseda vládnej strany Smer-SD a poslanec Národnej rady Robert Fico zvolal dnes, uprostred mimoriadnej schôdze parlamentu, tlačovú konferenciu. Týkala sa predkladaného návrhu zákona o 13. dôchodkoch, ktoré majú slovenskí penzisti dostať k decembrovému dôchodku.

Ako Fico tvrdí, zákon prejde ústavnou väčšinou. Schváliť by ho mali v podvečerných hodinách. Poďakoval sa ako poslancom za Smer-SD, tak aj opozícii, ktorá pomohla schváliť skrátené legislatívne konanie aj dôchodky v prvom čítaní.

Ide o poslancov Kollárovho hnutia Sme rodina, ktorí potvrdili, že dôchodky podporia. Predseda Smeru tvrdí, že so Sme rodina ani s Eduardom Adamčíkom z Mosta-Híd, ktorý dôchodky podporil, nerokovali.

Jeden psychopat a druhý zradca

Následne sa Fico pustil kritizovať opozíciu a Igora Matoviča z OĽaNO častoval nadávkami: „Nedôveryhodný psychopat z Trnavy, blázon“.

„Najväčšie sklamanie a permanentné zradcovstvo je z dielne Bélu Bugára a strany Mosta-Híd,“ povedal Fico.

Bugár totiž vyhlásil, že jeho partaj sa nebude zúčastňovať na rokovaní a dôchodky podporil ich jediný poslanec Eduard Adamčík.

Fico Bugárovi pripomenul, že je stále vo vládnej koalícii a nazval ho farizejom rovnako ako Matoviča a Sulíka, predsedu SaS.

Venoval sa aj téme zvyšovania rodinných prídavkov a ešte dnes má o tejto téme hovoriť s premiérom Petrom Pellegrinim.

Nakoniec tak tento zákon nemusí prejsť a Fico hovorí aj o možnej zmene daňového zaťaženia pre rodičov – napríklad forma daňového bonusu, aby sa to dotkla len tých, ktorí pracujú. „Kto chce prácu nájsť, ten si prácu nájde. A kto nepracuje, nech neje," odkázal Slovákom Fico.

Na otázku, ako to má technicky vyzerať, keďže zajtra je posledný rokovací deň, odkázal, že: „Nechajte to na nás, chceme zvýšiť prídavky na deti o sto percent," odvrkol.

Na rad prišli otázky novinárov, a Fico musel vysvetľovať svoju neúčasť v diskusiách. Jeho zdravotnú indispozíciu označil za omyl. Fico nebol v nedeľu v diskusii v RTVS, kde strana nemala zástupcu, keďže premiér bol v nemocnici.

Fico hovorí, že v pondelok mal dlhodobo naplánované pravidelné lekárske vyšetrenie. „Bol som v nedeľu dosť ďaleko od Bratislavy,“ povedal Fico a vysvetľuje, že nik podľa neho nevedel, že premiér skončí v nemocnici. „Sme pod obrovským tlakom a bolo správne, že úrad vlády korektne informoval verejnosť, čo sa udialo. Ani som nebol plánovaný na tieto diskusie,“ povedal Fico.

Choďte do čerta

Tiež skritizoval Rádio Expres a Hospodárske noviny, ktoré spolu pripravili diskusiu určenú pre predsedov strán. Podpredsedu strany Smer Petra Žigu do nej podľa Fica nepustili.

Nasledovala otázka na margo jeho zotrvania vo funkcii predsedu Smeru-SD, ak dôjde k tomu, že strana prehrá voľby. „Ja vás obdivujem. To je jediné, čo v tomto okamihu môžem povedať. Toľko hlúposti na jednom mieste som už dávno nevidel,“ odpovedal Fico za smiechu jeho spolustraníkov.

„Choďte do čerta aj s vaším Denníkom N. Toto nebolo za najhlbšieho socializmu a komunizmu, čo vystrájate v Denníku N,“ povedal Fico a na reakciu ostatných novinárov, že aj ich táto otázka zaujíma, zopakoval, že otázka je hlúpa a v strane to neriešia. „Ešte nie je po voľbách," nahlas komentujú spoza Ficovho chrbta poslanci Erik Tomáš a Juraj Blanár.

Novinári sa vrátili aj k téme 13. dôchodkov, kde chce Smer vziať na ne peniaze. Robert Fico odpovedal, že ich nájde „s prstom v nose.“

Po opakovaných novinárskych otázkach, kde chcú v deficitnom rozpočte, namiesto vyrovnaného, nájsť peniaze na sociálne opatrenia, Fico predčasne ukončil tlačovku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM