Monika Hanigovská Zo zahraničia

Pútal veľkú pozornosť: Nad Českom sa vznášal hrozivo vyzerajúci oblak, FOTO

Naši susedia boli opäť v pozore! Na viacerých miestach videli vzácny úkaz v podobe niekoľkokilometrového oblaku. Vieme, o čo ide!

Ilustračný obrázok k článku Pútal veľkú pozornosť: Nad Českom sa vznášal hrozivo vyzerajúci oblak, FOTO
Zdroj: Facebook.com/Blanka Lasi Lauber

Naši susedia majú pred búrkami a zmenou počasia rešpekt. Zatiaľ čo Slováci koncom júna pozorovali na oblohe meteorologický úkaz v podobe oblakov mammatus, počasie v Českej republike sa pretavilo do zničujúceho tornáda, ktoré si vyžiadalo aj to najcennejšie – ľudské životy.

Slovenskom sa prehnalo neskôr, poškodilo niekoľko stromov a objektov. V nedeľu (22. augusta) sa prechodné búrky v západných Čechách zdeformovali do neprehliadnuteľného útvaru.

Ako trubica

Úkaz videli v okrese Plzeň, Příbram a Strakonice. „Ide o niekoľko kilometrov dlhý a výrazný oblak, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkového oblaku a má tvar akejsi trubice,“ takto ho opísal portál In-Počasí.

Úkaz má pomenovanie, prezýva sa roll cloud a ako informuje imeteo.sk na svojom webe, ustálený preklad do slovenčiny neexistuje.

Aj bez búrok

„Niektorým môže pripomínať iný druh oblačnosti, tzv. shelf cloud, ktorý sa častejšie vyskytuje na čele búrok, ale v porovnaní s roll cloudom je tu hneď niekoľko odlišností. Roll cloud je oddelený od búrkového oblaku a nemusí s ním ani len súvisieť. Vyskytnúť sa môže aj v oblastiach, kde sa žiadne búrky nevyskytujú,“ vysvetľuje ďalej slovenský web.

„V tomto roku ide o najvýraznejší roll cloud, ktorý sa nad naším územím vyskytol. Všeobecne sa shelf cloud vyskytuje relatívne často. Naopak roll cloud býva skôr vzácny,“ opisuje na záver český portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Posted by Blanka Lasi Lauber on Sunday, August 22, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM